Uit de oude doos: bijzondere Willem II-families

Uit de oude doos: bijzondere Willem II-families

Aflevering 144: Bijzondere Willem II-families

Elke voetbalvereniging kent ze wel. De families waarvan meerdere leden zich met hart en ziel inzetten voor “hun” club. Hetzij voetballend, organiserend, schrijvend of financieel ondersteunend. Ook Willem II met zijn roemrijke historie kent ze. Aangezien de meeste leden en supporters van heden er niet zo goed van op de hooge zijn, leek het me goed om een aflevering te wijden aan die Willem II-families met hun klinkende namen. De familienamen Van den Bergh, Arts en Gimbrère komen we reeds in de begintijd tegen. Families door wie de club is opgebouwd en destijds in stand is gehouden. In het begin van de twintigste eeuw was de familie Van den Bergh met vijf leden (Adolf, Beb, Frits, Louis en later Walter) hofleverancier voor het eerste elftal. Verderop in de geschiedenis waren met name de families Van Beurden, Horsten, Van Ierland, Spijkers, Schuerman en Van der Ven actief voor de club.

od
Ben, Ad, Frans en Jan van de Luijtgaarden in 1996 bij het eeuwfeest van Willem II (foto: archief Willem II)

Wat spelers betreft vooral de familie Engel, waarvan menig lid een respectabele staat van dienst opbouwde als speler van het eerste elftal van de Tricolores. Allereerst Theo (ook wel Dorus genoemd). En vervolgens Wim, Willy, Jan en Gerard (ook wel Giro genoemd). Door het ontbreken van rugnummers moesten verslaggevers van landelijke dagbladen bij wedstrijden van Willem II nogal eens om zich heen informeren welke Engel er gescoord had.

In de periode betaald voetbal kent Willem II tot nu toe één hofleverancier voor het eerste elftal: de familie of liever het gezin Van de Luijtgaarden. Vader Jan was een verdienstelijk voetballer bij Willem II, al bereikte hij niet het eerste elftal. Zijn vier zoons droegen eveneens jarenlang het tricolore-shirt. Oudste zoon Ad kwam via Sarto bij Willem II, maar speelde daar geen betaald voetbal.

Jan, Frans en Ben zorgden voor een uniek feit: drie broers die betaald voetbal speelden in het eerste elftal van Willem II. Jan was aanvankelijk buitenspeler, maar later back. In de periode 1952-1960 speelde hij 73 officiële wedstrijden, maar scoorde niet. Frans kwam via Ons Vios bij Willem II. Speelde als aanvaller 22 wedstrijden in de periode 1956 – 1961 en scoorde 7 doelpunten. Ben was in de periode 1963 – 1965 aanvankelijk linksbuiten, maar later linksback. Hij speelde 7 wedstrijden, maar scoorde niet. Families met een groot Willem II-hart zullen er altijd blijven. En gezinnen die de prestatie van het trio Van de Luijtgaarden evenaren of zelfs verbeteren? De tijd zal het leren.

Laatste nieuws