Uit de oude doos: aflevering 145

Uit de oude doos: aflevering 145

Aflevering 145. Grote overeenkomst tussen oudste en jongste bekerduel

De recente bekerwedstrijd van Willem II op 1 februari 2018 tegen Roda JC vertoonde grote overeenkomst met het eerste bekerduel dat de Tricolores op 6 november 1904 in Tilburg uitvochten tegen het Rotterdamse Celeritas. In beide duels was er sprake van een open wedstrijd waarin vijf keer gescoord werd, waarvan drie keer door de bezoekers. Verder speelde een handsbal een hoofdrol, moest er reglementair worden verlengd en werd er protest aangetekend tegen de uitslag 2-3. En last but not least: dat protest werd uiteindelijk in beide gevallen afgewezen.

De wedstrijd tegen Roda JC ligt nog vers in het geheugen, maar wat gebeurde er op 6 november 1904? In de “Nieuwe Tilburgsche Courant” van 9 november 1904 lezen we: “Het was zeker de mooiste wedstrijd die Willem II ooit gespeeld heeft. Het sterke Celeritas zal niet vermoed hebben dat de Tilburgsche Voetbalclub zoo’n kracht kon ontwikkelen. Alles wat in Tilburg van de voetbalsport houdt, was present. Langs den weg stonden minstens een 400-tal toeschouwers en op het terrein zelf bevond zich een talrijk en deftig publiek.”

eftal
Het elftal van Willem II in 1904.

Dat publiek zag voor rust beide teams een keer scoren. Na rust bezorgde Louis van den Bergh met zijn tweede treffer Willem II een 2-1 voorsprong. Kort daarna sloeg een van de Celeritas-spelers de bal met de hand voor zich uit. Scheidsrechter Mouritz ontging dit, maar de grensrechter riep hem toe dat er hands was gemaakt. Ook had er vanuit het publiek een fluitsignaal geklonken. Op het geroep van “hands” en misleid  door het fluitsignaal pakte een van de Willem II-verdedigers in het eigen strafschopgebied de bal op, waardoor de scheidsrechter floot voor een strafschop voor Celeritas. Die werd benut en tot overmaat van ramp scoorden de Rotterdammers vlak voor tijd ook nog de winnende treffer. Eindstand dus: 2-3. De spelers verlieten het veld, althans die van Celeritas.

De Willem II’ers gingen bij de scheidsrechter protest aantekenen tegen het tweede doelpunt uit de omstreden strafschop. Volgens het toentertijd geldende NVB-reglement moest er een kwartier worden verlengd, omdat de uitslag dan gelijk werd (2-2). De enige Celeritas-speler die echter op het veld terugkeerde was de aanvoerder. Na een minuut of tien gewacht te hebben, was het geduld van de scheidsrechter op. Hij verklaarde dat Willem II volgens het NVB-reglement met 5-0 won, aangezien Celeritas weigerde verder te spelen.

Met de score van de wedstrijd (2-3) erbij werd de eindstand genoteerd als 7-3. Nu was het woord aan de protestcommissie. Die wees het protest van Willem II toe. Maar het bestuur van de NVB draaide deze beslissing weer terug, omdat die volgens de bond in strijd was met de spelregels. De uitslag werd definitief vastgesteld op 2-3. Dat was tegen het zere been van de protestcommissie. Die trad dan ook in zijn geheel af! Gelet op de vele overeenkomsten tussen dit eerste bekerduel in 1904 en het recente tegen Roda JC kunnen we terecht zeggen dat de geschiedenis zich herhaalde. Maar nu gelukkig in het voordeel van Willem II.

Harrie Verhoeven

Laatste nieuws