Uit de oude doos: aflevering 141

Uit de oude doos: aflevering 141

Aflevering 141. Willem II’s telefoontje naar Frits van Turenhout

Op zondag 9 januari 1977 speelde Willem II om 14.30 uur thuis tegen Veendam. In de 35e minuut kwam Veendam op een 0-1 voorsprong, maar kort voor rust bracht Arie van der Linden de Tricolores op gelijke hoogte. Aangezien er verder niet meer werd gescoord, eindigde deze competitiewedstrijd  in een 1-1 gelijkspel. Toentertijd zat voetbalminnend Nederland steevast om 16.30 uur aan de radio gekluisterd.  Een kwartier na het beëindigen van de voetbalwedstrijden kwam Frits van Turenhout (foto) namelijk in de ether. 

Frits van Turenhout

 

Voor het KRO-zondagmiddagprogramma “Langs de lijn”  las hij dan met een typische intonatie in zijn stem de voetbal- en totouitslagen voor.  Frits kreeg vooral landelijke bekendheid om de wijze waarop  hij de uitslag  0-0 uitsprak als “nulll-null”. Het bezorgde hem de eretitel “Mister 0-0”. Jarenlang las hij de uitslagen en de totocijfers (“ U noteert een drie op uw totoformulier”) foutloos voor. Maar op voornoemde 9 januari 1977 zorgde Willem II voor een kink in de toto-kabel. Willem II had namelijk als uitslag 0-1 doorgegeven. Een uitslag die niet klopte, waardoor ook op het totoformulier een foutieve uitslag voorkwam. Gelukkig werd de fout alsnog hersteld en kwamen de geldprijzen bij de juiste winnaars van de toto terecht. Maar wat ging er nu eigenlijk fout? Op 17 januari 1977 ontving de heer Voermans, administrateur van Willem II,  van Frits van Turenhout een ansichtkaart van de KRO-studio (!) met op de achterkant de volgende tekst. “Geachte heer Voermans, Op zondag 9 januari grepen wij mis bij “Langs de lijn”. Wij werden door Willem II niet gebeld, zodat wij uw telefoonnummer belden en prompt een verkeerde uitslag kregen.In plaats van 1-1 kregen wij 0-1, wat natuurlijk zeer onnauwkeurigwas in verband met de toto. Kunt u voor de toekomst maatregelen treffen, zodat wij bij alle thuiswedstrijden worden gebeld bij de rust en het einde. Bij voorbaat onze dank. Met achting, F.v.Turenhout.”                                                                              
Namens Willem II schreef secretaris Dré van Nieuwkuijk op 18 januari 1977 de volgende brief terug. “Geachte heer Van Turenhout, In antwoord op uw kaartschrijven betreffende het misgaan met de uitslag van zondag 9 jan. jl. delen wij mede dat dit voor ons een onbegrijpelijke zaak is. Sinds anderhalf jaar verzorg ik als secretaris deze berichtgeving en ook op deze bewuste zondag  werd door mij na de wedstrijd de eindstand doorgegeven. Een tussentijdse stand kon op die zondag niet worden doorgegeven, aangezien de gehele verbinding met Tilburg van ca. 15 tot 16.35 uur gestoord was.De laatste stand welke door mij aan het programma “Langs de lijn “ werd doorgegeven, was inderdaad 0-1. U kunt er echter van verzekerd zijn, dat wij in de toekomst alles in het werk blijven stellen u een juiste uitslag tijdig mede te delen.Met vriendelijke sportgroeten, namens bestuur, A.A.G.v.Nieuwkuijk, secretaris”. Frits van Turenhout overleed op 91 jarige leeftijd op 3 oktober 2014 in Blaricum.

Harrie Verhoeven

Laatste nieuws