Tumultueuze avond in Tilburg

Geert van Erven

De 2022-editie van Willem II – FC Den Bosch is er een om snel te vergeten. Naast een pijnlijke 1-2 nederlaag werd de wedstrijd vooraf gekenmerkt door ongeregeldheden op de tribunes en het gooien van vuurwerk.

De eerste zeventien minuten van de wedstrijd gebeurde er van alles in het Koning Willem II stadion. Den Bosch scoorde binnen een minuut de openingstreffer door Faris Hammouti, die geheel vrijstaand de bal achter de verbouwereerde Willem II-doelman Kostas Lamprou schoot.

Gestaakt
Al voor de wedstrijd en zeker ook in de openingsfase was er veel tumult in en rondom het uitvak. Binnen de lijnen gebeurde na de openingstreffer aanvankelijk niet gek veel. Vanwege het uitvallen van FC Den Bosch-speler Jordy van der Winden kreeg oud Willem II-er Dylan Ryan de nodige speelminuten. Een verkeerde terugspeelbal van Wessel Dammers hielp de gasten bijna aan een tweede treffer. De eerste goede Tilburgse kans was voor Lucas Woudenberg, die zijn diagonale schot voorlangs zag gaan.

Kort daarna werd scheidsrechter Martin Perez genoodzaakt de wedstrijd tijdelijk te staken. Pas na zo’n 75 minuten (toen alle FC Den Bosch-supporters huiswaarts gestuurd werden) stonden alle seinen op groen om de wedstrijd te hervatten.

Spelbeeld
Er ontwikkelde zich een wedstrijd zoals Willem II er dit seizoen al veel heeft gespeeld. Veel balbezit, maar weinig uitgespeelde kansen. Een kopbal van Leeroy Owusu en twee gekraakte schoten van Jesse Bosch en Max Svensson was het enige concrete gevaar.

Rode kaart
De slotfase van de eerste helft gaf hetzelfde tumultueuze beeld als het begin van de wedstrijd. Pol Llonch loste de geblesseerde Matthias Verreth af en Dammers kreeg een rode kaart voor een lichte overtreding op Joey Konings. Nick Doodeman werd in de 16-meter onderuit gelopen, maar kreeg geen strafschop.

Aansluitingstreffer
Trainer Kevin Hofland offerde in de rust linksbuiten Svensson op om met Erik Schouten zijn verdediging weer op sterkte te brengen. Uit een vlijmscherpe counter scoorde Hammouti zijn tweede treffer van de avond. Het leek voor Willem II onbegonnen werk om nog iets aan de wedstrijd over te houden, totdat Jesse Bosch op aangeven van Jizz Hornkamp de 1-2 achter doelman Wouter van der Steen schoot.

Stormram
Met Jeremy Bokila naast Hornkamp in de spits probeerde Willem II nog gelijk te maken, maar échte kansen wist het zich niet te scheppen. Ook zes minuten extra tijd brachten geen gelijke stand meer op het scorebord. Zo eindigde ook het verjaardagsfeestje van Michael de Leeuw, Pol Llonch en stichting KingZine in mineur.