Toelichting over gang van zaken
Fotografie door
Geert van Erven

Vanwege ongeregeldheden op de tribunes en het herhaaldelijk afsteken en gooien van vuurwerk is Willem II – FC Den Bosch vrijdag na achttien minuten tijdelijk gestaakt. Na een lange onderbreking werd de wedstrijd uiteindelijk hervat. Het duurde enige tijd voordat de knoop over het al dan niet hervatten van de wedstrijd werd doorgehakt. Dat behoeft uitleg. 

Na overleg tussen beide clubs, het Openbaar Ministerie, de gemeente Tilburg en de politie werd besloten dat in het belang van de algehele veiligheid het de meest verstandige keuze was om de supporters van FC Den Bosch terug naar huis te sturen en de wedstrijd daarna eventueel uit te spelen. Een leeg bezoekersvak was een voorwaarde om de wedstrijd uit te spelen. 

Tijdrovend

Het was een zorgvuldige en tijdrovende taak van de ME, politie en beveiligers om alle bezoekers in het bezoekersvak gedoseerd (bus per bus) het terrein van het stadion te laten verlaten en daarmee de veiligheid te laten terugkeren. Omdat vooraf onduidelijk was hoeveel tijd het ontruimen van het bezoekersvak in beslag zou nemen en omdat de ontruiming door vele FC Den Bosch-supporters werd bemoeilijkt, werd aanvankelijk nog niets gecommuniceerd om eventuele escalatie van de situatie te voorkomen. 

Op het moment dat de laatste FC Den Bosch-supporters hun weg naar de bus vonden, ontstond een betere indicatie van het moment waarop de wedstrijd hervat kon worden. Daarop heeft de club middels de stadionspeaker en social media alle aanwezigen in het stadion geïnformeerd. Onze excuses voor de late informatie over de gang van zaken. 

Evaluatie

De gemeente Tilburg, het Openbaar Ministerie, de politie, FC Den Bosch en Willem II trekken de komende periode gezamenlijk op om het verloop van de avond te evalueren. Geïdentificeerde supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging en het gooien van vuurwerk en andere voorwerpen kunnen een forse boete en/of een stadionverbod verwachten.

Wat een mooie voetbalavond had moeten worden mondde uit in een inktzwarte avond voor alle supporters die met goede bedoelingen naar het stadion zijn gekomen. Vooral voor onze jongste supporters vinden wij het ontzettend vervelend dat zij getuige zijn geweest van deze ongeregeldheden en het wangedrag. 

Wij hopen dat ondanks deze in alle opzichten teleurstellend verlopen avond iedere Willem II'er bij de volgende thuiswedstrijd met een veilig gevoel terugkeert in het Koning Willem II stadion. 

Bericht delen