Tien Willem II'ers houden stand in Nijmegen

Willem II heeft één punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen N.E.C. Ondanks dat het duel in een gelijkspel eindigde, mocht Willem II zich de morele winnaar noemen, omdat het 75 minuten lang met een man minder de tegenstander van scoren afhield: 0-0.

Het beloofde op voorhand een interessant treffen te worden tussen N.E.C. en Willem II. Immers beide ploegen hadden uit hun eerst drie duels zes punten gehaald en wilden maar wat graag die lijn doortrekken. Dat bleek ook direct na de aftrap. Al binnen de minuut moest Willem II-doelman Jorn Brondeel, die de geblesseerde Timon Wellenreuter verving, een schot van Ali Akman uit zijn doel boksen.

Kort optreden

Het optreden van Brondeel bleef echter tot slechts een kwartier beperkt want bij zijn tweede ingreep, buiten het strafschopgebied, maakte hij hands en kreeg van scheidsrechter Pol van Boekel de rode kaart getoond. Trainer Fred Grim moest derhalve al na 15 minuten noodgedwongen ingrijpen. Hij haalde Görkem Saglam naar de kant om Connor van den Berg te kunnen laten debuteren in het doel van Willem II. In plaats van de resterende vrije trap direct op doel af te vuren, spaarde Lasse Schöne de kersverse goalie door de bal op een medespeler af te leggen, waarmee dat gevaar was geweken.

Gewijzigde plannen

In dat eerste kwartier hadden de Tricolores ook wel degelijk hun aanvallende intenties al aan de dag gelegd met schoten van Kwasi Wriedt en Derrick Köhn. Maar met tien tegen elf was het voor Willem II nu vooral zaak de Nijmegenaren van het lijf te houden. Dat lukte de eerste helft omdat Van den Berg een schot van Souffian El Karouani over het doel tikte, Mikkel Dueland slechts de paal raakte en Jonathan Okita over schoot. Een achterwaartse kopbal van Wriedt in de extra tijd van de eerste helft was het enige wapenfeit dat Willem II er tegenover kon zetten.

Kunst- en vliegwerk

Met nog een volledige tweede helft voor de boeg kon van de tien Willem II’ers niet worden verwacht dat ze het spel naar hun hand zouden zetten. Door verspreid over de tweede helft een aantal verse krachten in het veld te brengen, lukte het Willem II gedisciplineerd de aanvalsgolven van de thuisploeg te pareren. N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst werd één keer op de proef gesteld door Max Svensson, maar de oud-Willem II’ers tikte de fraaie inzet over het doel. Bij het doel aan de andere kant was veel meer te doen. Zeker bij een scrimmage in de 73e minuut waarbij N.E.C. leek te gaan scoren. De lat en keeper Van de Berg brachten echter tot tweemaal toe redding. Hartstochtelijk aangemoedigd door het thuispubliek perste N.E.C. er nog een slotoffensief uit, maar dat resulteerde in niet meer dan een bal die de lat schampte omdat de tien, op het tandvlees lopende, Willem II’ers geen krimp gaven en daarmee een punt uit het vuur sleepten.