Terugblik / Indrukwekkend einde van 2019

Na slechts 26 competitiewedstrijden zit voor Willem II het seizoen 2019 – 2020 erop. Het was een mooi seizoen met enkele fantastische overwinningen en plaatsing voor de tweede voorronde van de UEFA Europa League als loon naar werken. In meerdere terugblikken vatten we het seizoen voor je samen. Vandaag: november en december. Klik hier om naar de vorige terugblik te gaan. 



NOVEMBER

De laatste twee maanden van 2019 worden sportief gezien fantastische maanden voor Willem II. Toch moeten de Tilburgers begin november nog een nederlaag verwerken. In het Hoge Noorden wordt van FC Groningen verloren. Willem II zit niet lekker in de wedstrijd en Kaj Sierhuis scoort kort voor de rust en kort na de rust: 2-0. Koster mist de teamspirit: ‘Dat is onze sterkte, maar daarin gaven we vandaag niet thuis. We zaten eigenlijk geen moment in de wedstrijd.’

Denkbeeldprijs

Willem II Betrokken ‘Football Memories’ wint de Denkbeeldprijs Dementiezorg 2019. Football Memories is uitgegroeid tot een vast onderdeel in het programma van onze maatschappelijke stichting. De toekenning van de Denkbeeldprijs toont aan dat de club ook op maatschappelijk gebied weet te scoren.

 

Hans Verèl

Op 9 november overlijdt Hans Verèl op 66-jarige leeftijd. Hans maakte van 1996 tot en met 2001 deel uit van de technische staf van Willem II. Hans beschouwde het als zijn taak om als assistent-trainer de hoofdtrainer de mogelijkheid te bieden zo goed mogelijk te functioneren. Een dag later, bij Willem II – PSV, wordt stilgestaan bij het overlijden van Hans. 

 

Nunnely op schot

Voorafgaand aan Willem II – PSV wordt Freek Heerkens in het zonnetje gezet. De verdediger speelde enkele weken eerder zijn 150ste wedstrijd voor Willem II. Voor Jordens Peters is de derby tegen PSV zijn 200ste competitiewedstrijd voor de Tricolores. Tegen de Eindhovenaren ontbreekt de geschorste Driess Saddiki. Marios Vrousai en Damil Dankerlui zitten in de lappenmand. Bart Nieuwkoop blijkt tegen de Eindhovenaren als controleur prima uit de voeten te kunnen. Met zijn eerste én tweede doelpunt van het seizoen schiet Ché Nunnely alle schroom van zich af en bezorgt hij het uitverkochte Koning Willem II stadion de zege: 2-1. 



Oefenverlies

Tijdens de interlandweek speelt Willem II een oefenduel tegen Ajax. Op het veld waarop Jong Ajax zijn wedstrijden speelt, wordt met ruime cijfers verloren. Koster geeft veel jeugdspelers de kans zich te laten zien. Ajax speelt onder andere met Huntelaar, Labyad en De Jong en overklast de Tricolores: 6-1.

Lastige horde

Uitwedstrijden tegen ADO Den Haag blijkt en blijft een lastig te nemen horde voor Willem II. Voor het elfde jaar op rij wordt in de Hofstad niet gewonnen. Door goals van Heerkens en Pavlidis wordt voor de rust 'slechts' een 0-2 voorsprong genomen. Doordat ook in de tweede helft te veel kansen om zeep worden geholpen en verdedigend steekjes vallen, krijgt Willem II in de slotfase het deksel op de neus. Met een prachtige knal brengt John Goossens ADO op gelijke hoogte. De wedstrijd die met ruime cijfers gewonnen had moeten worden, eindigt tot ieders verbazing in een gelijkspel: 3-3. 



Sokkel beschadigd

Op de ochtend van Willem II – Sparta wordt ontdekt dat de sokkel onder het standbeeld van Jan van Roessel is beschadigd. In de dagen erna meldt de chauffeur, die dit zonder opzet deed, zich bij de club. De zaken worden netjes afgehandeld en de opdracht voor een nieuwe plaat is gegeven. 

 

Sparta wordt overklast

Die avond speelt Willem II ogenschijnlijk de gemakkelijkste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen. In een uitverkocht stadion krijgt Sparta alle hoeken van het veld te zien. Onder andere door de eerste Eredivisie-goal van Mike Trésor Ndayishimiye wordt het 4-0. Adrie Koster: 'We zitten in een goede flow, laten we proberen dit vast te houden.’ En zo geschiedde…



DECEMBER



Awayday at Home

Vanwege de slechte ervaringen van het bezoek aan Amsterdam in het seizoen 2018-2019, laten onze supporters de uitwedstrijd tegen Ajax uit protest links liggen. Als alternatief kunnen supporters vanaf de KingSide de wedstrijd op een groot scherm alsnog gezamenlijk volgen. Daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Aanvoerder Jordens Peters verwoordt het goed: ‘Dit tekent onze club. Dat jullie van iets negatiefs iets positiefs maken. Dat jullie hier met zoveel man aan het kijken zijn.’

Willem II verslaat Ajax

Als nummer vier van de Eredivisie brengt Willem II het nog ongeslagen Ajax in de Johan Cruijff Arena het eerste Eredivisie-verlies van het seizoen toe. Oud-ajacieden Ché Nunnely en Damil Dankerlui hebben en groot aandeel in de 0-2 zege. Ndayishimiye verzilvert een strafschop nadat Nunnely in het strafschopgebied wordt neergehaald en Dankerlui schuift een kwartier voor tijd na een tegenaanval de tweede Tilburgse treffer binnen. 



Bij terugkomst in Tilburg vieren de selectie en supporters op P1 samen de overwinning. De winst op Ajax is voor de supporters de kers op de taart van een bijzondere en succesvolle Awayday at Home.

‘Kingo’ vrijwilliger van het jaar

Dyon Staps wordt verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2019. De 49-jarige Rielenaar is voor veel Willem II’ers geen bekende, maar zijn alter ego is dat zeker wel: Kingo! Voor zijn verdiensten voor de club ontvangt Dyon de bijbehorende Peter Année-award, die sinds 2012 wordt uitgereikt. 

Geen toeval

Door tien punten uit de laatste vier wedstrijden en overwinningen op PSV en Ajax op zak, gaat Willem II met vertrouwen op bezoek bij nummer vijf SC Heerenveen. Het is aan de ploeg om aan te tonen dat de goede resultaten van de laatste weken niet uit de lucht komen vallen. De Tricolores komen door de negende goal van Pavlidis vroeg op voorsprong, maar moeten na een kwartwedstrijd toch de gelijkmaker slikken. Kort voor de rust bepaalt Ndayishimiye de eindstand. De smaakmaker krijgt de bal van de thuisploeg cadeau en laat doelman Hahn met een prachtig schot volstrekt kansloos: 1-2.

Nieuw record

Met de knappe winst in Friesland wordt ook een nieuw winterstoprecord gevestigd. Met 32 punten uit zeventien wedstrijden wordt het record uit 1999/2000 (30 uit 17) uit de boeken gespeeld. Door het verlies van PSV bij Feyenoord stijgt Willem II naar plek drie! 



Déjà vu

In de laatste bekerronde van 2019 treft Willem II Sparta. Trainer Henk Fraser heeft ten opzichte van de competitiewedstrijd zijn formatie aanzienlijk aangepast. De wijzigingen leiden niet tot een heel ander spelbeeld dan drie weken eerder. Bij rust staat de eindstand door Pavlidis, Ndayishimiye en Nunnely al op het scorebord: 3-0. Het betekent de vierde zege op rij. 



Stug Fortuna

In een bijna uitverkocht eigen huis speelt Willem II de laatste wedstrijd van het jaar tegen Fortuna Sittard. Met wederom een mooie sfeeractie laat Tilburg Tifosi zich bij de opkomst weer zien. De Sittardenaren lijken hun huiswerk goed gedaan te hebben en maken het Willem II erg lastig. Gescoord wordt er niet, waardoor beide ploegen moeten leven met een punt. 

Quiñonez naar huis

De Ecuadoraanse middenvelder Jhonny Quiñonez keert in 2020 niet meer terug. Quiñonez heeft na een weinig succesvolle eerste seizoenshelft aangegeven terug te willen keren naar zijn vaderland. Aan dat verzoek geeft de club gehoor. 

 

2020

In de volgende terugblik: 2020, waarin het seizoen slechts negen wedstrijden mocht duren. 

Heb je een seizoenkaart? Dan wijzen we jou er graag op dat je nog maar t/m 2 juni je seizoenkaart verlengen kunt. Check hieronder alle info!

Bericht delen