Technische avond 2023

Technische avond 2023
Auteur
Enrico van den Elshout
Fotografie door
Toin Damen

Circa 150 sponsoren kwamen woensdagavond af op de jaarlijkse ‘Technische Avond’ voor sponsoren, waarbij de technisch verantwoordelijken van de club een inkijk geven hoe er wordt gewerkt. Na een kleine hap trapte presentator Pim Smolders de avond af en verwelkomde algemeen directeur Martin van Geel de aanwezigen. 
  
Van Geel besteedde in zijn welkomstwoord aandacht aan het feit dat de sportieve prestaties ver achterblijven, maar dat er desondanks ook veel goed gaat. Als voorbeelden noemde hij daarbij de aankoop van het stadion, de bestuursstructuur die toekomstbestendig is gemaakt, de loyaliteit van de sponsoren die voor een toename van de sponsorinkomsten zorgen en de inmiddels 11.100 verkochte seizoenkaarten; een absoluut record sinds de Champions League-tijd in 1999. 

Afbeelding
Martin van Geel

Maatschappelijk belang 
Daarnaast benadrukte hij ook de maatschappelijke rol van de club en verklapte hij dat er op korte termijn aandacht aan Stichting Matchis wordt geschonken. Deze stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Rondom de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (10 februari) wordt onder andere gecollecteerd.  
  
Wedstrijdvoorbereiding 
Daarna nam trainer Reinier Robbemond uitgebreid de tijd om meer te vertellen over de aanloop naar een wedstrijd, hoe de selectie daarop voorbereid wordt en hoe de wedstrijden worden geëvalueerd. De hoofdtrainer nam, ondersteunt door beeldmateriaal van analist Rick Mennes, de recente wedstrijd tegen Roda JC als voorbeeld en liet aan de hand van analysebeelden van zowel Roda als zijn eigen ploeg bijvoorbeeld zien hoe en waarom op bepaalde momenten druk wordt gezet of een bepaalde speler mag opbouwen. 

Afbeelding
robbemond

Transfer 
Het stokje werd daarna door technisch directeur Teun Jacobs overgenomen, die een toelichting gaf hoe een transfer tot stand komt. Als voorbeeld gebruikte hij de meest recente; Valentino Vermeulen. Voor iedere positie zijn spelersprofielen en competenties beschreven waaraan een speler moet voldoen om in de spelprincipes die Willem II hanteert te passen. Vanuit dit profiel wordt data naar een zogeheten scorecard vertaald en worden er door het scoutingsteam trainingen en wedstrijd live bekeken waarna een scoutingsrapport wordt opgesteld. Jacobs benadrukte dat data niet leidend, maar ondersteunend is. Na dit transfervoorbeeld werd ingegaan op diverse vragen vanuit de zaal.

Afbeelding
Teun Jacobs

Vertrouwen 
Als laatste betrad ex-topschaatser en winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997, Henk Angenent, het podium. Hij gaf aan hoe zijn voorbereiding op de tocht der tochten was gegaan. Voor hem belangrijke aspecten daarin zijn uitgaan van eigen kracht en vertrouwen en focus houden. Angenent was genodigd om enerzijds de vertellen over zijn Elfstedentocht, maar ook vanuit zijn huidige ondernemersrol. Tegenwoordig runt hij een stoeterij (paarden fokken). Hij ziet veel overeenkomsten met de sport; veel talent, maar ook veel druk en omstandigheden die bepalen of er wel of geen succes wordt geboekt. 

Afbeelding
Smolders

In het Grand Café van het Koning Willem II stadion werd de avond vervolgens gezellig afgesloten en nagepraat over een interessant avond met soms verrassende inzichten. 

Wij danken Henk Angenent voor zijn komst en presentator Pim Smolders voor het leiden van de avond. Hieronder het fotoverslag van clubfotograaf Toin Damen.