Strijdbaar Willem II slaat in de slotfase toe

Strijdbaar Willem II slaat in de slotfase toe

In een opnieuw kolkend stadion heeft een strijdlustig Willem II de derde opeenvolgende thuisoverwinning geboekt. De Tricolores domineerden van de eerste tot de laatste minuut, maar Jong AZ hield lang stand in Tilburg. Het was uiteindelijk Pol Llonch die zijn ploeg aan drie welverdiende punten hielp: 1-0. 
 
In de beginfase liet Willem II geen enkel misverstand bestaan over de intenties. De thuisclub zette Jong AZ direct het mes op de keel. Het leidde tot een aantal hachelijke momenten voor het doel van keeper Sem Westerveld. 
 
Dominant
Freek Heerkens was het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn knappe volley eindigde in de handen van de doelman. Vijf minuten later had Nick Doodeman bijna succes. De artistieke hakbal van de voormalige Jong AZ-speler ging voorlangs. Een dominant Willem II hield de druk op de ketel en het leek een kwestie van tijd voordat de thuisclub op voorsprong zou komen. 
 
Stromende regen

Jong AZ beperkte zich intussen tot tegenhouden. Met vier man in de basis die een dag eerder nog bij het eerste op de bank zaten bij de Conference League-wedstrijd tegen FC Vaduz, loerden de Alkmaarders op de counter. Als ze al eens over de middellijn kwamen dan waren de gasten de bal meestal snel kwijt. Pas na een halfuur kwam de eerste Alkmaarse kans tot stand. Na een slippertje in de verdediging ontsnapte Damienus Reverson, maar de spits treuzelde te lang. In de stromende regen was het moeilijk om tot goed voetbal te komen, maar in de slotfase van de eerste helft voerde Willem II de druk weer op. Jong AZ wankelde, maar haalde zonder kleerscheuren de rust. 

Wessel
Wessel Dammers kende vandaag een ijzersterk optreden

Opportunisme
Willem II begon goed aan de tweede helft. Michael de Leeuw kreeg een kopkans na een voorzet van Max Svensson, maar hij mikte voorlangs. Door hoger druk te zetten probeerde Jong AZ meer aan voetballen toe te komen dan voor rust. In die opzet slaagden de Alkmaarders maar matig, want Willem II bleef de bovenliggende partij. Uitgespeelde kansen leverde het niet op, waardoor trainer Hofland na een uur spelen met drie wissels voor meer een meer opportunistische speelwijze koos. Met name Jeremy Bokila zorgde voor oorlog in de zestien. Een kopbal miste net voldoende kracht en even later raakte de invaller de bovenkant van de lat. 
 
Carambole

Het was de opmaat voor een spectaculaire slotfase. Willem II bleef aandringen om een beslissing te forceren en uiteindelijk lukte het dan toch om Jong AZ kapot te spelen. De zoveelste scrimmage voor het Alkmaarse doel leek opnieuw op niks uit te lopen, tot de bal voor de voeten van Pol Llonch viel. De aanvoerder gooide zijn hele ziel en zaligheid in een uithaal die in het Alkmaarse doel caramboleerde: 1-0.

Pol
Pol Llonch ging uit zijn plaat na de 1-0.

De bevrijdende treffer leidde tot een regelrechte vreugde-explosie in het stadion. Bijna kon het Tilburgse publiek nog een keer juichen, maar Leeroy Owusu stuitte na een knappe rush op Westerveld. Zo trok Willem II een moeizame maar dikverdiende overwinning over de streep, waardoor de aansluiting bij de subtop een feit is.
 

Geert van Erven

Laatste nieuws