Snelle knock-out tegen Ajax

René Vermetten
Geert van Erven, Toin Damen

Het is Willem II niet gelukt om het Ajax in eigen huis lastig te maken. Met treffers van Antony, Lisandro Martinez en opnieuw Antony in een tijdsbestek amper zeven minuten stond na 23 minuten al een onoverbrugbare tussenstand op het scorebord. Het werd uiteindelijk 5-0 voor de Amsterdammers door doelpunten van Davy Klaassen en Danilo in de slotfase van de wedstrijd.

De kans dat aan de magere reeks van Willem II in Amsterdam een einde zou komen leek op voorhand al niet groot, ofschoon de Tricolores juist de laatste jaren in de hoofdstad weleens een succes boekten. Dat zat er dit keer in een lege Johan Cruijff Arena niet in. In een tijdsbestek van tien minuten werd duidelijk dat een herstel nog minimaal een week op zich laat wachten.

Fatale 10 minuten
Een kwartier lang slaagde Willem II erin de Amsterdammers van het lijf te houden. Dat was mede te danken aan Leeroy Owusu die na vijf minuten spelen een schot van Ryan Gravenberch uit de doelmond werkte. Willem II deelde een speldenprik uit in de persoon van Mats Köhlert, maar diens lage voorzet bereikte geen medespeler. Daarna besliste Ajax de wedstrijd al in een vroeg stadium door in een tijdsbestek van tien minuten vier keer raak te schieten. Op advies van de VAR werd de treffer van Sebastien Haller echter afgekeurd wegens buitenspel, maar toen stond er al 3-0 op het scorebord.

köhlert
Mats Köhlert wordt door Jurriën Timber van de bal gezet.

Ingreep VAR
Antony opende de score door in de 16e minuut van buiten het strafschopgebied fraai uit te halen: 1-0. Amper twee minuten later werd een Amsterdamse corner onvoldoende weggewerkt en belandde voor de voeten van Lisandro Martinez. Omdat diens schot onderweg ook nog door een Willem II’er van richting werd veranderd was Wellenreuther kansloos. Weer vijf minuten later tekende Anthony zijn tweede treffer van de avond aan toen hij op de rand van het strafschopgebied de bal van Haller kreeg aangespeeld en raak schoot. De buitenspelpositie van Davy Klaassen werd daarbij door de VAR niet als hinderlijk beoordeeld. De videoscheidsrechter greep daarna wel in bij de treffer van Haller en behoedde daarmee Willem II voor een nog grotere achterstand.

Weinig hoogtepunten
Veertig minuten lang mocht Willem II hopen dat het daarbij zou blijven. Ajax hoefde niet meer zo nodig en Willem II was niet bij machte om in de buurt van het doel van Remko Pasveer te komen. De tweede helft leverde derhalve weinig vermeldenswaardige zaken op behalve de twee treffers die Ajax nog produceerde. Beide keren was het van dichtbij raak. Eerst kopte Klaassen een voorzet van Gravenberch binnen (4-0) en daarna trof invaller Danilo doel op aangeven van Devyne Rensch: 5-0. Danilo en Steven Berghuis slaagden er in de slotfase niet in de score het de eerste helft te verdubbelen.