Sensationele overwinning Willem II op PSV

De Tricolores hebben zaterdagavond voor een daverende verrassing gezorgd, door met maar liefst 5-0 van beoogd landskampioen PSV te winnen. In de eerste helft bracht Ben Rienstra de openingstreffer op het scorebord. Na de rust sloeg Willem II genadeloos toe, met een hattrick van Fran Sol en wederom een treffer Rienstra bezorgden zij Willem II een historische 5-0 overwinning, maar nog belangrijker: drie o zo belangrijke punten.

Tumultueuze week

Na een tumultueuze week waarin Erwin van de Looi de club verliet, nam assistent-trainer Reinier Robbemond het roer tijdelijk van hem over. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers lieten de Tricolores hun aanvallende intenties zien en bij balbezit van PSV werd er direct druk gezet. Dit enthousiasme straalde direct af op de Willem II-supporters en zij gingen massaal achter de ploeg staan.

Kansen

De eerste grote kans in de wedstrijd was dan ook niet geheel verrassend voor Willem II. Kostas Tsimikas gaf vanaf de linkerkant een puntgave voorzet op Rienstra, maar die schoot tot ieders ontzetting de bal recht in de handen van keeper Jeroen Zoet. Een minuut later zag het publiek een schot van een van de uitblinkers, Elmo Lieftink, voor het doel langs gaan. PSV liet zich aan de andere kant gelden, toen Luuk de Jong op aangeven van Marco van Ginkel de bal met een omhaal over het doel schoot.

Openingstreffer

In de 21e minuut zette Willem II het stadion in vuur en vlam. Fernando Lewis gaf een voorzet vanaf de rechterkant, waarna aanvoerder Rienstra de bal door de benen van Zoet in het doel schoot: 1-0. Een vrije trap van Gaston Pereiro werd kort daarna door Branderhorst uitstekend gepareerd. Kort voor het rustsignaal claimde De Jong een penalty, maar scheidsrechter Kuipers kende deze niet toe. In de extra speeltijd was Pereiro dicht bij de gelijkmaker maar een curieuze redding van Branderhorst voorkwam dit.

Blessureleed

Direct na de rust werd Branderhorst vanwege een dijbeenblessure door Timon Wellenreuther vervangen. Ook Tsimikas moest aan het begin van de tweede helft met blessureleed het veld verlaten, Giliano Wijnaldum nam zijn plaats in. Net als in de eerste helft gingen na een kwartier alle remmen los. Een schot van Lewis belandde op de paal, maar een minuut later ging Lieftink vol het duel aan veroverde de bal, tikte door op Wijnaldum die op zijn beurt Fran Sol in stelling bracht. Vanaf de rand van het zestienmetergebied knalde hij de bal vol gif in de rechterhoek, onhoudbaar voor Zoet, 2-0.

Gifbeker

Wellenreuther viel uitstekend in. Uit een vrije trap van PSV belandde de bal in het vijfmetergebied, maar het schot van dichtbij werd door de Duitse goalie klemvast gepakt, waarmee de aansluitingstreffer werd voorkomen. Een handsbal van Derrick Luckassen in het strafschopgebied werd met een penalty bestraft, waarna Sol de bal tegen de touwen schoot. Daarmee was de gifbeker voor de Eindhovenaren nog niet leeg. Rienstra schoot de bal met een diagonaal schot vanaf links, achter Zoet: 4-0.

Hattrick

In de slotminuut trok Luckassen zijn tegenstander Wijnaldum in de zestienmetergebied naar beneden, waarna Kuipers de bal wederom op de stip legde. Omdat het zijn tweede gele kaart was, moest Luckassen bovendien met rood het veld verlaten. Sol legde aan voor zijn hattrick van de avond en bracht de einduitslag op 5-0. De grootste competitienederlaag voor PSV sinds 1964.

Norm

Na afloop gaf Reinier Robbemond aan dat hij zijn spelers de opdracht had gegeven om ‘met passie te spelen, niet bang te zijn en te durven spelen. De uitslag was bizar, maar dit moet de norm voor de resterende wedstrijden zijn.’