Sanou schrijft geschiedenis in Moskou

Sanou schrijft geschiedenis in Moskou

Wanneer Willem II eind oktober 1999 naar Moskou reist voor de vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League, is het nog altijd puntloos. Er is een stunt nodig om daar verandering in te brengen. Immers tot dan toe is het nog geen enkele Nederlandse club gelukt om Spartak Moskou in Europees verband puntverlies toe te brengen op Russische grond.

FC Den Haag is de eerste club die in het seizoen 1972-1973 tegenover Spartak Moskou staat. De Hagenezen verliezen met 1-0. Ook Haarlem moet in het seizoen 1982-1983 zijn meerdere erkennen in de Russen. Het seizoen daarop is Sparta hetzelfde lot beschoren (2-0 verlies). In het seizoen 1992-1993 mag Feyenoord het proberen, maar de Rotterdammers gaan met 3-1 onderuit. Ajax lukt het evenmin om in het seizoen 1997-1998 succes te boeken in de Russische hoofdstad en keert met een 1-0 nederlaag terug naar Nederland.

Zware klus
Ook voor Willem II wacht een zware klus. Niet alleen heeft de voor de deur staande winter er al voor gezorgd dat de grasmat in het immense Loezjniki-stadion zwaar is gehavend. Ook treffen de Tricolores een elftal van formaat. Spartak Moskou heeft tussen 1992 en 1999 zo’n beetje een abonnement op de landstitel, die alleen in 1995 niet wordt behaald. Bovendien heeft Willem II in Tilburg al kennis gemaakt met de geslepen Russen (1-3 verlies).

Toch is het verschil tussen beide ploegen op de avond 26 oktober 1999 niet groot. Willem II heeft nog een kleine kans te overwinteren in Europa maar zal dan moeten winnen. Spartak Moskou komt na 25 minuten op voorsprong, maar Willem II knokt zich terug in de wedstrijd. In de 69e minuut maakt Ousmane Sanou gelijk: 1-1. Co Adriaanse wisselt offensief, maar er is onvoldoende tijd om de Russen helemaal op de knieën te krijgen.

Dubbel gevoel
Willem II houdt daardoor een dubbel gevoel over aan de reis naar Moskou. Het gelijkspel is onvoldoende om het Europese avontuur te mogen voortzetten. Aan de andere kant is Willem II de eerste Nederlandse club die erin slaagt in Moskou een punt te pakken.Blijkbaar geeft dat laatste de doorslag voor het verdere verloop van de avond. Terug in het spelershotel wordt het resultaat gevierd met de meegereisde supporters en sponsors. Omdat het Russisch barpersoneel een lagere handelingssnelheid heeft dan de gemiddelde Willem II’er, nemen de spelers plaats achter de bar om de bierkraan te bedienen. Clubarts Jan Vioen schraapt de keel voor een lied en voorzitter Vullings krijgt de schrik van zijn leven bij het zien van de rekening…

Bericht delen