Rood-Wit-Blauw matchpoint
Auteur
Guido Holman
Fotografie door
Geert van Erven

Willem II, Roda JC en FC Groningen zijn de drie overgebleven kanshebbers in de strijd om twee directe promotietickets en het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. De Tricolores staan na een lang en zwaar seizoen op matchpoint. Een overwinning op FC Groningen volstaat voor het felbegeerde ticket naar de Eredivisie. Ieder ander resultaat zorgt voor nog een paar spannende weken.

Met FC Groningen komt de nummer drie op bezoek in het Koning Willem II stadion. De ploeg verkeert in een uitstekende vorm. Na de nederlaag in en tegen FC Dordrecht op de eerste vrijdag van februari, volgden tien zeges en twee gelijke spellen. In de TOTO KNVB Beker won het thuis van Fortuna Sittard, alvorens in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord in de halve finale nipt het onderspit te delven.

Afbeelding
Heerkens

Slechte periode
Vorig seizoen degradeerde de trots van het Noorden uit de Eredivisie. Veel spelers bleven actief voor de club en met Kevin van Veen werden er de noodzakelijke doelpunten ingekocht. FC Groningen was de grote favoriet om binnen een jaar terug te keren naar het hoogste niveau. Na een redelijk begin, volgde een slechte herfst en bij de winterstop een achterstand van dertien punten op de koploper in de KKD.

Inhaalrace
Trainer Dick Lukkien had genoeg gezien. De gevestigde orde maakte plaats voor de eigen jeugd met Wouter Prins, Jorg Schreuders, Luciano Valente en Thom van Bergen. Hidde Jurjus en Romano Postema wonnen de concurrentiestrijd onder de lat en in de spits van Michael Verrips en Kevin van Veen. Het elftal kwam in een flow en doet nog volop mee in de strijd om promotie naar het hoogste niveau en het kampioenschap.

Drie keer scheepsrecht
Willem II en FC Groningen speelden dit seizoen al twee keer tegen elkaar. Vrij vroeg in de competitie eindigde het duel in Groningen in een 0-0 gelijkspel. Net voor de kerst won FC Groningen voor de TOTO KNVB Beker in Tilburg met 1-3. Of dat duel representatief is voor de krachtsverhoudingen is zeer de vraag. FC Groningen speelde met de vaste basiself en aan Tilburgse zijde ontbrak met het oog op de Brabantse derby tegen NAC Breda meer dan een half basiselftal aan de aftrap.

Sneeuwwedstrijd
De wedstrijd Willem II - FC Groningen staat voor de 42e keer op het programma. 22 keer bleven de punten in Tilburg en tien keer ging de winst mee naar Groningen. Een van de meest gedenkwaardige wedstrijden dateert van 23 november 2008. Door hevige sneeuwval moest de wedstrijd enige keren worden stilgelegd om de lijnen weer zichtbaar te maken. Willem II won de wedstrijd met 3-0. Binnen een half uur zorgden Mehmet Akgün en Frank Demouge (2x) voor de eindstand.

Koningsnacht
Wat is er mooier dan het eerste matchpoint te verzilveren? FC Groningen zal er alles aan doen dit te voorkomen en haar eigen kansen op promotie levend te houden. Maar iedereen in Tilburg staat klaar om Koningsnacht in te luiden met een Rood-Wit-Blauw feestje. Mocht het onverhoopt niet zo ver komen een bekend spreekwoord luidt: 'uitstel is geen afstel'.

Bericht delen