PSV onderbreekt flow van Willem II
Toin Damen

Willem II is er niet in geslaagd de goede lijn van de afgelopen weken door te trekken. In Eindhoven werd met 6-1 verloren van PSV. Vooral in de eerste helft toonden de Tricolores aardig veldspel. En als het schot van Fran Sol in de vierde minuut in het doel was beland, dan had het er allemaal anders uit kunnen zien. Dat gebeurde niet, waarna PSV kon laten zien waarom het zich een paar dagen eerder had gekwalificeerd voor de Champions League.

Het uitblijven van een transfer van Sol was tot diep in de nacht gevierd in Tilburg. Nog maar amper bekomen van hun nachtelijke ‘Festival del Sol’, maakten de 700 meegereisde Willem II-supporters zich alweer op voor een nieuw feestje. Bijna had Sol daar zelf het startschot voor gegeven. Al in de vierde minuut schoot hij op de paal na een slim steekpassje van Donis Avdijaj. Drie minuten later was het aan de andere kant wel raak. Met een streep zette Jorrit Hendrix de thuisclub op voorsprong. Vijf minuten later deed Steven Bergwijn het vanuit dezelfde linkerkant nog eens over. En zo keek Willem II, met op het oog goed veldspel, al na dertien minuten tegen een 2-0 achterstand aan.

Ruime achterstand

Met drie aanvallers in de ploeg, dezelfde opstelling als vorige week tegen Heracles, probeerde de ploeg van Adrie Koster zich te herpakken. Een inzet van Aras Özbiliz belandde in de handen van Jeroen Zoet en Sol raakte met een listig intikkertje nogmaals de paal. De Tilburgse dadendrang werd in de 34e minuut onderbroken door VAR Bas Nijhuis, die in het contact van Freek Heerkens met Hirving Lozano een penalty zag. Gaston Pereiro benutte het buitenkansje: 3-0. Tot overmaat van ramp werd het voor rust ook nog 4-0. Luuk de Jong raakte eerst nog de onderkant lat, maar Nick Viergever maakte in de rebound het Tilburgse drama in de eerste helft compleet.

Snel doelpunt

Willem II, met Elmo Lieftink in de ploeg voor Atakan Akkaynak, kwam in de tweede helft rap uit de startblokken. Meteen na de aftrap gaf Diego Palacios voor op Sol, die rechtstreeks uit de draai de verdiende tegentreffer achter Zoet knalde. Lang konden de Tilburgers er niet van genieten. Drie minuten later was het alweer raak voor PSV. Op aangeven van De Jong maakte Hendrix zijn tweede van de avond: 5-1. Daarna had Willem II het zwaar. Lewis en Palacios kregen geel en PSV kreeg kansen. In de 71e minuut kopte Bergwijn de zesde Eindhovense treffer achter Wellenreuther. Met het debuut van Vurnon Anita, ingevallen voor Daniel Crowley, lukte het Koster om de schade verder te beperken. Een goede actie op rechts van Özbiliz leverde zelfs bijna nog een treffer op, maar zijn bal kon niet worden ingetikt.

Zeeuws antwoord

‘Tegen grote ploegen moet je de kansen maken en individuele fouten worden afgestraft’, was het nuchtere commentaar van trainer Adrie Koster na afloop. Zo zal zaterdag 3 september 1983 nog steeds in de boeken blijven staan als de laatste overwinning van Willem II op bezoek bij PSV. Destijds stond Koster als speler onder contract bij PSV, maar hij speelde die dag niet. Op de vraag of we ooit nog van die datum afkomen, had hij een Zeeuws antwoord: ‘Hoe langer het duurt, hoe dichterbij het komt.’