Piet de jong, weergaloze afmaker

Piet de jong, weergaloze afmaker

Op 19 juni 1930 kwam Piet de Jong ter wereld. Als voetballer groeide Piet uit tot een gevreesd aanvaller en Willem II's clubtopscorer aller tijden. Piet overleed in 2014. Hij zou vandaag, 19 juni 2020, zijn negentigste verjaardag hebben gevierd. 

Toen hij negen jaar was, maakte Piet de Jong de overstap van Ons Vios naar stadgenoot Willem II. Bij de Tricolores ontwikkelde hij zich tot een speler met geweldige voetbalkwaliteiten: hij was snel, beschikte over een prima voorzet en had een goed schot in de benen. 

Piet werd mede door zijn goede timing om voor het doel van de tegenstander op te duiken, een weergaloze afmaker. Al op 17-jarige leeftijd debuteerde hij op 15 september 1947 in de hoofdmacht. Dat was in die tijd geen gemakkelijke opgave, want Willem II was in die tijd wat Ajax of PSV nu is. 

Hij werd door de oudere spelers zoals Wim Engel en Bert van Ierland goed opgevangen. Het elftal was een eenheid, een vriendenkring en men hield van de vereniging. Buiten de lijnen leerden zijn oudere teamgenoten hem likeurtjes proeven, waarvoor hij zo nu en dan op zijn donder kreeg. 

Zijn gehele carrière bleef Piet Willem II trouw. Hij maakte veel mee, zoals de twee landskampioenschappen in 1952 en 1955, maar ook degradatie in 1957. Aan één wedstrijd is zijn naam onafscheidelijk verbonden: die van 8 juni 1952 tegen Hermes-DVS in de Rotterdamse Kuip. De kampioenen uit de vier districten speelden om de landstitel. Tot dan had Willem II alle wedstrijden nog gewonnen, maar tegen Hermes-DVS stonden de Tricolores vier minuten voor tijd nog met 1-0 achter. Verschillende Tilburgse supporters waren al teleurgesteld op weg naar huis, toen Piet in die laatste minuten twee doelpunten maakte en daarmee Willem II aan de 1-2 zege hielp. Die supporters hoorden pas in Tilburg (er was nog geen autoradio) dat Willem II alsnog gewonnen had. 

Op 6 november 1960 beëindigde Piet zijn succesvolle loopbaan waarin hij ook een uniek record vestigde. Hij scoorde, nota bene als rechtsbuiten, maar liefst 215 doelpunten in 363 wedstrijden en is daarmee de onbetwiste clubtopscorer van Willem II. In 1997 werd hij benoemd tot lid van verdienste van Willem II. Piet is de club altijd trouw blijven volgen. Hij stierf op 11 juni 2014 op 83-jarige leeftijd in Tilburg.

Piet de Jong scoort voor Willem II.

Archief Willem II

Laatste nieuws