Peter Année, op weg naar de vierde bekerfinale
Auteur
Thijs Kemmeren
Fotografie door
Archief Willem II

Er zullen weinig mensen in Tilburg te vinden zijn die na 5 mei kunnen zeggen dat ze alle bekerfinales van Willem II hebben meegemaakt. Maar Peter Année, sinds 1942 lid van Willem II en onder andere bekend als ex-stadionspeaker (1963-1999) is er zo een. Op 11-jarige leeftijd zag hij op 11 juni 1944 in Eindhoven Karel Lotzy de Holdertbeker in Eindhoven aan Henk Mes uitreiken en hoopt dat 5 mei 2019 de TOTO KNVB beker aan Jordens Peters overhandigd wordt.

1944 /  Groene Ster

In de aanloop naar de eerste bekerfinale tegen Groene Ster, een amateurclub uit het Limburgse Heerlerheide, versloeg Willem II maar liefst elf tegenstanders, waaronder in een spannende partij op het veld bij Boerke Mutsaers het Tilburgse Hieronymus. Peter Année herinnert zich van die wedstrijd nog dat het heel lang duurde voordat Willem II scoorde. Het was een veld zonder tribunes en het weinige publiek dat aanwezig was stond daarom bijna op het veld. Ook de wedstrijd tegen PSV (3-2 winst) staat nog in het geheugen van de inmiddels 87-jarige gegrift. De spelers van het team dat met 9-2 de grootste uitslag ooit in een bekerfinale realiseerde, lepelt Peter Année (een kennis nam hem onder zijn hoede) zonder moeite op, zoals de ‘zotten’ Engel, die zijn bijnaam te danken had aan het voorzetten van ballen vanaf de achterlijn wanneer dat eigenlijk niet meer mogelijk was. Maar ook aan de ‘King’, de bijnaam van trainer Adriaan Koonings. Hoewel de Amerikanen, Engelsen en Schotten al op de stranden in Normandië waren geland, was Nederland nog niet bevrijd en daarom werd de bekerwinst in Tilburg niet uitbundig gevierd. 

1963 /  ADO

De overwinning (0-3) op 23 juni 1963 op ADO in Den Haag in een uitverkocht Zuiderpark (22.000 mensen) was een schrale troost na de degradatie in het seizoen. Peter Année herinnert zich de wedstrijd op 16 mei tegen Ajax waarin Coy Koopal in de verlenging de 1-0 op het scorebord bracht. Deze wedstrijd werd bezocht door 1.500 mensen (!). De competitie en de bekerwedstrijden hadden door de zeer strenge winter van 1963 met de memorabele Elfstedentocht veel vertraging opgelopen. De beker, uitgereikt aan aanvoerder Jan Brooijmans die na afloop op de schouders ging, gaf toegang tot Europees voetbal. De wedstrijd tegen Manchester United (1-1) werd niet in Tilburg maar in Rotterdam gespeeld. 

2005 / PSV

De beste herinneringen aan wedstrijden om de Amstelcup van het seizoen 2004-2005 heeft Peter Année aan de halve finale wedstrijd tegen Ajax (14.400 toeschouwers). Tom Caluwé bracht Willem II in de 38ste minuut op voorsprong. Die overwinning zorgde opnieuw voor Europees voetbal, omdat de tegenstander in de finale, PSV, landskampioen werd. De finale zelf roept bij Année minder goede herinneringen op. ‘We gingen met 17.500 mensen in bussen naar Rotterdam, naar De Kuip. De wedstrijd was niet best, Willem II werd van de mat gespeeld. De Tricolores waren kansloos, maar werden wel gehuldigd’.   

2019 / Ajax

Of Willem II de prestaties van 1944 en 1963 kan herhalen weet Peter Année, die nog steeds redactielid is, niet. ‘Normaal gesproken wint Ajax, maar de bal is rond en de Tricolores zitten in na de winterstop tot nu toe in (5 april 2019) een geweldige periode, met in de competitie winst op Utrecht, Feyenoord en AZ’. In de aanloop naar de finale heeft Willem II het, behalve tegen AZ, relatief gemakkelijk gehad. Peter Année hoopt dat hij, mits zijn gezondheid het toelaat, de finale kan bijwonen. Net als in 1944 ziet hij de wedstrijd met gezonde spanning tegemoet.

Bericht delen