Penaltyreeks helpt Willem II aan overwinning
Enrico van den Elshout
Geert van Erven

In een uitverkocht Koning Willem II stadion heeft Willem II vanavond met 3-2 van Fortuna Sittard gewonnen. Opvallend daarbij was dat alle Tilburgse doelpunten vanuit een penalty werden gescoord. Alexander Isak haalde driemaal de trekker over, nooit eerder in de Eredivisie vertoond. De treffers voor de gasten, die tweemaal op voorsprong kwamen, werden door Andrija Novakovich en Branislav Ninaj gescoord.

In de basisopstelling ontbraken een aantal bekende namen. Timon Wellenreuther, Freek Heerkens, Pol Llonch en Vangelis Pavlidis kampten met blessures. Hierdoor maakte keeper Michael Woud zijn competitiedebuut, keerde Thomas Meißner na een schorsing terug in het hart van de verdediging, nam Vurnon Anita net als in het duel tegen Feyenoord weer zijn positie op het middenveld in en manifesteerde Damil Dankerlui zich weer in de frontlinie.

Fortuna het gevaarlijkst

De wedstrijd kwam moeizaam op gang. De gasten uit Limburg speelden heel compact en de Tricolores hadden moeite om zich hier doorheen te spelen. Dit werd veroorzaakt doordat Willem II slordig speelde en de veldbezetting voor het doel niet altijd op orde was. Met kopballen van Renato Tapia en Damil Dankerlui waren de Tilburgse wapenfeiten in het eerste halfuur geteld. Fortuna Sittard daarentegen werd naarmate de eerste helft vorderde steeds gevaarlijker. Een vrije trap van Mark Diemers moest door Woud uit de hoek worden getikt. Een steekbal op Lazaros Lamprou was net te scherp, waardoor een zeer grote kans voor de gasten verloren ging. Even later nam Lamprou plaats achter de bal bij een vrije trap. Woud had zoveel moeite met deze bal dat hij moest lossen, waarna spits Andrija Novakovich er als de kippen bij was om de bal binnen te prikken: 0-1. Even was er twijfel of dit vanuit buitenspelpositie was, maar omdat de verbinding met de VAR wegviel, werd het doelpunt alsnog geteld.

Gelijkmaker

Na deze openingstreffer trok Willem II de registers open en ontstonden er plotseling kansen. De grootste voor Isak, met wiens schot keeper Alexei Koselev de grootste moeite had. Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd in de eerste helft werd Tapia opzichtig in het zestienmetergebied naar beneden getrokken. Penalty zo oordeelde scheidsrechter Richard Martens en zond Andrija Balic met rood naar de kleedkamer. Isak ging vervolgens op koelbloedige wijze achter de bal staan en schoof de bal in de linkerhoek: 1-1.

Wederom op achterstand

Aan het begin van de tweede helft had Daniel Crowley dé kans om Willem II op voorsprong te schieten, maar zijn schot ging naast het doel. Ondanks het ondertal kwamen de gasten opnieuw op voorsprong. Uit een voorzet van Mark Diemers werd de bal met het hoofd verlengd en door Ninaj in het dak van het doel geschoten: 1-2. Lang konden de Fortunezen niet van hun voorsprong genieten. Enkele minuten later werd Marios Vrousai in het zestienmetergebied gevloerd en scheidsrechter Martens wees opnieuw naar de penaltystip. Opnieuw nam Isak plaats achter de bal en ditmaal schoot hij de bal in de rechterhoek: 2-2.

Bizarre penaltyreeks

Het gejuich op de tribunes was nauwelijks verstomd of Martens wees opnieuw naar de penaltystip. Wederom werd Vrousai in het strafschopgebied onderuit gehaald en Isak ging voor zijn hattrick in de wedstrijd. De spits wachtte op de beweging van de keeper en schoot daarna onberispelijk in de linkerhoek raak: 3-2. In het vervolg van de wedstrijd gebeurde er niets noemenswaardig meer, waardoor Willem II de derde overwinning op rij boekte en in alle gevallen met 3-2 won.

Nieuwe doelstelling

Adrie Koster was na afloop tevreden met de driepunter, maar constateerde ook dat zijn ploeg een matige wedstrijd achter de rug had. 'Met deze overwinning zetten we een belangrijke stap omhoog. We zijn nu veilig en gaan nu voor de play-offs voor Europees voetbal, dat wordt de nieuwe doelstelling.'