Overzicht maatregelen corona-virus

Overzicht maatregelen corona-virus

De uitbraak van het corona-virus drukt haar stempel op de samenleving. De maatregelen die getroffen zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben ook invloed op de sportwereld. Via deze pagina houden we je up-to-date van alle laatste ontwikkelingen die invloed hebben op Willem II. 

» 21 APRIL / 19.18 UUR
Alle betaald voetbal ligt minstens tot 1 september stil. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie waarin hij de maatregelen met betrekking tot onder andere sport en evenementen bekendmaakte. Rutte: ‘De risico's kunnen we de komende tijd niet aan. Dat is zuur, maar met alle gevolgen die deze crisis heeft voor de volksgezondheid zullen we dit offer moeten brengen. Ik verwacht dat mensen dat zullen begrijpen.’
Later deze week gaat de KNVB met de clubs in overleg over de gevolgen van deze maatregelen. 

» 10 APRIL / 14.18 UUR
In vervolg op het overleg tussen de betaald voetbalclubs en de KNVB, bereiden de clubs uit de Eredivisie zich samen voor hoe om te gaan met tickets (losse tickets en (halve) seizoenkaarten) van supporters voor de resterende wedstrijden in het seizoen 2019/’20, in het geval de competitie geen doorgang meer vindt of wordt uitgespeeld zonder supporters.
 
Dinsdag 7 april werd bekend dat de KNVB en de clubs zich willen focussen op het verantwoord uitspelen van de competities. Hierbij zijn de adviezen van de overheid en het RIVM altijd leidend. Of de competities daadwerkelijk kunnen worden uitgespeeld en of dat met supporters kan, is momenteel nog niet bekend. Pas nadat duidelijk wordt of en hoe de competities uitgespeeld kunnen worden, gaan de Eredivisieclubs hun gezamenlijke aanpak verder met elkaar afstemmen en daarna presenteren hoe om te gaan met reeds gekochte tickets. Dat zal op zijn vroegst eind april zijn.


» 1 APRIL / 16.30 UUR
De KNVB meldt naar aanleiding van het overleg met de UEFA en overige Europese voetbalbonden het volgende op haar website:

'De UEFA-vergadering van woensdagmiddag heeft het mogelijk uitspelen van de betaald voetbalcompetities in Nederland iets concreter gemaakt. UEFA dringt, na intensief overleg met onder meer alle aangesloten voetbalbonden, competities en clubvertegenwoordigers, er sterk op aan om het seizoen uit te spelen en qua schema aan te laten sluiten bij de rest van voetballend Europa.'

Meer informatie vind je op de website van de KNVB

» 31 MAART / 19.36 UUR
Tijdens de persconferentie van dinsdag 31 maart maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) bekend dat maatregelen die aanvankelijk t/m 6 april golden, verlengd worden t/m dinsdag 28 april. Dat betekent dat ook sportlocaties, zoals de trainingsfaciliteiten van Willem II, gesloten blijven. 
Ook werd bekend gemaakt dat minstens tot 1 juni het betaald voetbal niet hervat wordt, ook niet zonder aanwezigheid van supporters. Voor de teams van de Willem II Voetbalacademie betekenen de maatregelen dat de competitie per direct eindigt. 

 

» 15 MAART / 09.12 UUR
Alle trainingen en wedstrijden van het eerste elftal en jeugdteams van Willem II gaan tot en met maandag 6 april niet door. Ook alle andere clubgerelateerde activiteiten hebben niet langer doorgang. Dit heeft te maken met de aanvullende maatregelen en adviezen met betrekking tot het corona-virus die de overheid op zondag 15 maart bekendmaakte.

Het kabinet maakte bekend dat naast sportclubs ook horeca en onderwijs voor bepaalde tijd de deuren sluiten. De UEFA heeft dinsdag 17 maart een digitaal overleg met de Europese voetbalbonden om te praten over gevolgen van de corona-uitbraak voor de laatste weken van de competities en EURO 2020. 

Stadion gesloten
Door de onmiddellijke ingang van deze maatregelen sluit ook het Koning Willem II stadion. De receptie en fanshop sloten al eerder, maar ook telefonisch zijn wij per direct niet langer bereikbaar. Voor vragen over tickets, webshopbestellingen of algemene zaken vragen we je een e-mail te sturen naar een van onderstaande e-mailadressen. Met supporters die na donderdag 12 maart een webshopbestelling hebben gemaakt, wordt persoonlijk contact opgenomen. 

Onderwerp E-maildres
Tickets ticketing@willem-ii.nl
Webshop fanshop@willem-ii.nl
Overige info@willem-ii.nl 

Tot en met 6 april gaan ook alle activiteiten van Bonheur Horeca Groep in het stadion niet door. Indien er relevante ontwikkelingen zijn, houden we je daar via onze kanalen uiteraard van op de hoogte. 

» 12 MAART / 14.16 UUR
Naast Willem II – sc Heerenveen is ook de wedstrijd Vitesse – Willem II van zaterdag 21 maart afgelast. Tijdens een persconferentie maakten minister-president Mark Rutte en minister Bruno Bruins (medische zorg) donderdagmiddag bekend dat vanwege het Corona-virus onder andere alle evenementen met meer dan honderd personen tot en met 31 maart worden afgelast. 

De maatregelen hebben als gevolg dat alle betaald én amateurvoetbal in Nederland het restant van deze maand niet doorgaat. Wanneer wedstrijden worden ingehaald, is afhankelijk van ontwikkelingen omtrent het Corona-virus en toekomstige maatregelen die door de overheid genomen kunnen worden. 

Rutte verwacht dat de Brabantse veiligheidsregio’s een dezer dagen met aanvullende maatregelen voor de provincie Noord-Brabant komen. 

» 11 MAART / 17.37 UUR
De wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie die komend weekend niet in de provincie Noord-Brabant plaatsvinden, gaan met aanwezigheid van supporters door. Dat is een van de uitkomsten van het overleg dat de KNVB vandaag met clubs uit beide divisies had. 

Dinsdag maakten de Brabantse veiligheidsregio’s bekend dat het betaald voetbal in onze provincie is afgelast. Daarop volgde woensdag het besluit om ook een streep te zetten door al het amateurvoetbal in Noord-Brabant. Ook alle wedstrijden van de Willem II Voetbalacademie gaan zaterdag 14 maart niet door. 

Het overleg in Zeist heeft geleid tot de volgende conclusies:

♦ We volgen de overheid, want daar zitten deskundigen. Dit doen we ook op nadrukkelijk verzoek van de overheid. We begrijpen de maatschappelijke impact van het zelf nemen van ingrijpende beslissingen in deze situatie.

♦ We willen zolang mogelijk wedstrijden met publiek laten spelen. Pas in het laatste stadium van de competitie, als echt niet meer geschoven kan worden, dan hanteren we dit noodmiddel. Dit heeft absoluut niet onze voorkeur.

♦ Afgesproken is om in deze situatie zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken tussen KNVB, clubs, Eredivisie en Coöperatie Eerste Divisie en dat iedereen zich zo flexibel mogelijk probeert op te stellen. Het gaat tenslotte om een zeer uitzonderlijke situatie die niemand had voorzien.

Veiligheid en gezondheid
Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid bovenaan bij alle betrokkenen. Bepaalde maatregelen zullen echter ook organisatorische en financiële uitdagingen voor de voetbalwereld met zich meebrengen. Hierover blijven de partijen ook in gesprek.

Contact met overheid
Mogelijk heeft de verspreiding van het Corona-virus dus ook na aanstaand weekend invloed op het betaald voetbal. Over de doorgang van de wedstrijden in de komende speelronden heeft de KNVB nauw contact met de overheidsinstanties. 

Advies voor supporters
Tenslotte wordt alle bezoekers van voetbalwedstrijden het volgende geadviseerd.
♦ Neem de adviezen van het RIVM goed in acht;
♦ Volg de voorzorgsmaatregelen zoals:
   - Schud geen handen
   - Was jouw handen regelmatig met water en zeep, ook in het stadion
   - Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
   - Gebruik papieren zakdoekjes

Voor supporters met ziekteverschijnselen blijft het advies om sociale contacten te beperken en thuis te blijven.

» 11 MAART / 10.03 UUR
Willem II traint tot het einde van de maand maart besloten.


» 10 MAART / 16.17 UUR
De wedstrijd Willem II – sc Heerenveen gaat zaterdag niet door. Dat is de uitkomst van het overleg van de Brabantse veiligheidsregio's dat dinsdagmiddag plaatsvond. 

In een persconferentie maakten burgemeesters Theo Weterings (Tilburg), Jack Mikkers (Den Bosch) en John Jorritsma (Eindhoven) als voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s het besluit bekend. 

Volksgezondheid
Algemeen directeur Martin van Geel: ‘De boodschap van de veiligheidsregio’s is duidelijk. Om de volksgezondheid zo goed als mogelijk te waarborgen is dit de enige juiste beslissing. Natuurlijk hadden wij graag gevoetbald, maar zaken als deze zijn belangrijker dan dat.’

Overleg in Zeist
Naar aanleiding van de Corona-uitbraak en de afgelastingen in het betaalde voetbal van komend weekend, vindt woensdag in Zeist een overleg plaats. De KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en alle betaald voetbalorganisaties bespreken dan onder meer de gevolgen van deze afgelasting en de mogelijke scenario’s voor als er nog meer maatregelen volgen besproken.

Inhaaldatum onbekend
Een nieuwe datum voor Willem II – sc Heerenveen is nog niet bekend. Willem II streeft ernaar de wedstrijd met aanwezigheid van supporters in te halen. Indien er relevante ontwikkelingen zijn, houden we je daar via onze kanalen uiteraard van op de hoogte.  

Geert van Erven

Laatste nieuws