Oude doos / Willem II stunt tegen de Engelse Corinthians

Oude doos / Willem II stunt tegen de Engelse Corinthians

Een van de meest besproken wedstrijden uit de historie van Willem II is die in 1923 tegen het Londense Corinthian FC. Dat was destijds de topclub van Engeland, de bakermat van het voetbal, waar men elders in Europa tegen opkeek.  

De Corinthians reisden de wereld rond om het voetbal populair te maken. Zij maakten daarbij veel indruk. Zozeer zelfs dat Real Madrid er toe overging om het witte shirt van de Corinthians over te nemen. Dat gebeurde op aandringen van de Engelsman Arthur Johnson, eerst speler en later de eerste trainer van de Madrilenen.

Tijdens hun trip door Nederland traden de Corinthians op woensdag 5 april 1923 in Tilburg aan tegen Willem II, destijds Zuidelijk kampioen. Uiteraard trok deze bijzondere wedstrijd veel belangstelling en toen scheidsrechter Van Zwieteren om 17.00 uur floot voor de aftrap, omzoomden maar liefst 6000 mensen het terrein aan de Koningshoeven. De lokale fabrikanten droegen flink bij aan deze hoge opkomst. De arbeiders mochten om 16.00 uur naar huis om op tijd bij de wedstrijd te zijn. De toeschouwers kregen waar voor hun geld.

De Corinthians toonden hun bewonderenswaardige balbehandeling en koptechniek. Met kort samenspel bestookten ze de Willem II-verdediging. Die stond echter, met Piet Stevens als uitblinker, als een huis. De Engelse achterhoede daarentegen was zwak en met name doelman Baker had een off-day. Gerrit Horsten en Jos van Son profiteerden daar dankbaar van en zorgden voor een 2-0 voorsprong voor Willem II bij rust. In de tweede helft golfde het spel meer op en neer. Beide teams toonden hun kunnen en het publiek genoot met volle teugen. Via de aansluitingstreffer bracht Williams de spanning terug. Van korte duur, want een fout van doelman Baker en een foutieve terugspeelbal boden Jos van Son twee keer de gelegenheid om te scoren, wat hij ook prompt deed. En het werd nog pijnlijker voor de Engelsen, want Theo Engel prikte nummer vijf achter de verbouwereerde Baker.

Willem II was verzadigd en de Corinthians speelden verder een verloren wedstrijd. De 5-1 eindstand was een regelrechte sensatie. Was onderschatting van de tegenstander de oorzaak? Of overmoed, gezien het veel te ver opdringen van de Engelse backs? Of was Willem II boven zichzelf uitgestegen? De Engelsen hadden het over een off-day van de hele verdediging inclusief doelman Baker. Ze waren ook niet te spreken over het veld. Te klein van afmeting en te hobbelig en daardoor niet geschikt voor hun spel. Sportief als ze waren, vonden ze de winst van Willem II verdiend. De grootste winnaar bij deze gedenkwaardige wedstrijd was echter ongetwijfeld het publiek!

Laatste nieuws