OUDE DOOS / Vrouwenvoetbal: Willem II sprak een woordje mee

OUDE DOOS / Vrouwenvoetbal: Willem II sprak een woordje mee

Aflevering 175. Vrouwenvoetbal: Willem II sprak een woordje mee. 

De stap van vrouwen op het voetbalveld is een stap geweest in wat lange tijd als een exclusief mannelijk domein gold. Vrouwen en meisjes hebben zich toegang weten te verschaffen tot dat domein. Daar is hard voor gevochten. Vrouwen en meisjes hebben na ruim een eeuw flinke vooruitgang geboekt. Voetbal is een van de snelst groeiende takken van sport voor meiden. Maar van een gelijke positie of waardering vergeleken met jongens- en mannenvoetbal is toch nog geen sprake. Maar het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift. Ook al vinden veel mensen dat vrouwen niet moeten voetballen. Een mooie taak voor de vrouwen om deze critici de mond te snoeren en te laten zien dat ze wel degelijk goed kunnen voetballen.                                                                                  

In 2007 startte de KNVB met de Eredivisie Vrouwen. Willem II toonde meteen interesse. In de reglementen van de nieuw te vormen Eredivisie stond echter, dat de deelnemende betaald voetbalclubs moesten samenwerken met een hoofdklasser. Stadgenoot SC ’t Zand zou voor de hand hebben gelegen, maar die club was net gedegradeerd uit de hoofdklasse. Willem II slaagde er niet in om een hoofdklasser als satellietclub te strikken. Gelukkig maakte de KNVB voor Willem II een uitzondering en daardoor was de weg vrij voor vrouwenvoetbal in de Eredivisie in Tilburg. Het vrouwenteam zou haar wedstrijden afwerken op het terrein van SC ’t Zand.  De samenwerking met SC ’t Zand hield tevens in, dat Willem II wekelijks vijf of zes van haar speelsters speeltijd moest laten opdoen bij SC ’t Zand. Willem II stelde Edwin Petersen aan als hoofdcoach van het vrouwenteam. Hij kreeg de beschikking over een jonge, talentvolle groep die was samengesteld uit Brabantse en Limburgse vrouwen. Eén speelster , de achttienjarige Renée Slegers, keerde terug van een verblijf in Engeland, waar zij voor Arsenal uitkwam. De enige Tilburgse in de selectie was Marte van de Wouw.

Om een kwalitatief evenwicht in de competitie te krijgen, zorgde de Stichting Eredivisie Vrouwen voor een verdeling van de internationals over de zes deelnemende clubs. Alle zes- ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II- kregen ze een bijdrage van de KNVB. Er werd tevens gekozen om de clubs vier keer per seizoen tegen elkaar te laten spelen. De pioniers moesten beschikken over een grote mate van opofferingsgezindheid, want salaris zou er pas worden betaald als sponsors of tv-kanalen het vrouwenvoetbal zouden ontdekken.

Op 29 augustus 2007 ging de competitie voor de vrouwen van start. In het eerste seizoen werd Willem II tweede achter AZ. Voor Karin Stevens, de spits van de Tricolores, was er ook persoonlijk succes. Zij werd in dat seizoen topscorer met 20 doelpunten. De Willem II vrouwen streden enkele seizoenen mee om de titel. Het dichtst daarbij waren ze in het seizoen 2008-2009. In een met 10.000 (!) fans gevuld Koning Willem II stadion viel op 28 mei 2009 de beslissing over de landstitel. Die ging echter naar de vrouwen van naaste concurrent AZ, die de Tricolores die avond met 0-6 kansloos lieten. In het seizoen 2010-2011 traden ook PEC Zwolle en VVV toe tot de Eredivisie Vrouwen. De acht teams speelden dat seizoen drie keer tegen elkaar. Aan het eind van het seizoen 2010-2011 stopte Willem II om financiële redenen met vrouwenvoetbal. De bekendste Willem II-speelster was ongetwijfeld de aanvallende middenvelder Daniëlle van de Donk. Zij voegde zich als zestienjarige in de zomer van 2008 bij de Tilburgse club. In 2011 vertrok ze naar VVV Venlo en vervolgens kwam ze uit voor PSV/FC Eindhoven en het Zweedse Kopparsbergs/Göteborg, van waaruit ze halverwege het seizoen 2015-2016 vertrok richting de Engelse top naar haar huidige club Arsenal. Op 15 december 2010 debuteerde ze in het Nederlands Vrouwenelftal en anno 2020 is ze nog altijd een van de steunpilaren in dat succesvolle Oranje-team van bondscoach Sarina Wiegman. 

Vrouwenvoetbal: Willem II sprak een woordje mee

Archief Willem II

Laatste nieuws