Oude doos: Sami Hyypiä, van onbekend naar onvergetelijk

Oude doos: Sami Hyypiä, van onbekend naar onvergetelijk

In december 1995 nam Willem II van het Finse MyPa 47 een lange, fysiek sterke verdediger over: Sami Tuomas Hyypiä (7-10-1973). Deze vrij onbekende Finse international groeide uit tot de rots in de branding in het centrum van de Willem II-verdediging. Hij was moeilijk te passeren, kopsterk en een echte leider. Zijn wat mindere startsnelheid compenseerde hij door een goed gevoel voor positie. Op het oog een stoere bink, maar in werkelijkheid een gevoelige, zachtaardige jongen.

Toen Willem II zich op 16 mei 1999 in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden plaatste voor deelname aan de Champions League, vertelde Hyypiä zeer geëmotioneerd dat hij er in dat toernooi niet bij zou zijn. Hij had namelijk een contract ondertekend bij de Engelse topclub Liverpool. Sami had het er maar moeilijk mee. En een week later, op 23 mei in de laatste competitiewedstrijd thuis tegen FC Twente, liet hij zijn emoties opnieuw de vrije loop. Bij een 1-0 voorsprong voor de Tricolores kreeg hij drie minuten voor tijd een publiekswissel.

Geëmotioneerd maakte hij op de schouders van zijn ploeggenoten een ereronde in het stadion. De supporters brachten hem hun gebruikelijke ode: “Huupie-a-jee, Huupie-a-joho.” Na 113 wedstrijden zat zijn Willem II-periode erop. Voor – naar verluidt – 8,6 miljoen gulden (3,9 miljoen euro) kocht Liverpool het nog doorlopende contract van Hyypiä af. Destijds voor Willem II een record-transfer.

Tekst gaat verder onder foto
awdd2

Bij Liverpool groeide hij uit tot een legende. Hij speelde er in tien seizoenen 464 wedstrijden en won met “The Reds” de Engelse League Cup (2×), de FA Cup (2×), de UEFA Cup, de UEFA Super Cup (4×), de Engelse Super Cup (3×) en de Champions League. In 2009 verruilde hij Liverpool voor Bayer Leverkusen, waar hij in twee seizoenen 59 wedstrijden speelde. In 2011 beëindigde hij zijn carrière. Die omvatte ook nog eens 105 interlands voor Finland. Bovendien werd Hyypiä negen keer gekozen tot Fins voetballer van het jaar.

Na zijn actieve voetbalcarriëre werd hij trainer. Allereerst bij Bayer Leverkusen: in 2011 assistent-trainer en per 12 maart 2013 hoofdtrainer. In april 2014 werd hij daar ontslagen. Per 1 juli 2014 werd hij manager bij Brighton Hove & Albion. Daar viel in december 2014 het doek voor hem. In het seizoen 2015-2016 was hij manager van FC Zürich. Op 12 mei 2016 eindigde daar zijn dienstverband.

Aan zijn imposante voetbalcarriëre was een eind gekomen. Voorlopig althans. Want hoewel hij daarna ambassadeur werd van de Sami Hyypiä Academy en van het Zweedse kansspelbedrijf Betsson, vertelde hij onlangs in het Engelse TV-programma BT Sport open te staan voor een trainersfunctie bij zijn oude club Liverpool. Van Hyypiä  zou Liverpools ”man van 84 miljoen”, oud-Willem II’er Virgil van Dijk, best nog wat kunnen leren!

Harrie Verhoeven   
 

Laatste nieuws