Oude doos: Marcel Meeuwis, toptalent van weleer

Oude doos: Marcel Meeuwis, toptalent van weleer

Zo rond 1990 viel het kennersoog van de hoofdscout van Willem II, Frans Bouwmeester, op een talentvol jeugdspelertje bij het Oisterwijkse Taxandria: Marcel Meeuwis. Maar in plaats van voor Willem II te kiezen, bleef Marcel liever bij zijn vriendjes voetballen. Na Willem II klopte ook PSV tevergeefs aan. Het was oud-Willem II’er Patrick Cohen die hem overhaalde om toch naar Willem II te komen.

Marcel ontwikkelde zich daar dusdanig, dat Ajax via scout Ton Pronk serieuze interesse toonde. Frans Bouwmeester, die zelf drie keer per week met het jonge spelertje individueel trainde, adviseerde Marcel echter om in Tilburg te blijven. In 1993 liet ook de Belgische topclub R.S.C. Anderlecht het oog vallen op het toen dertienjarige talent. Scout Toon Mertens werd regelmatig op het Willem II-complex  gesignaleerd. Op zijn advies bezocht een delegatie van de Brusselse club enkele wedstrijden en die raakte gecharmeerd van Marcel. Hij kreeg zelfs een concrete aanbieding en de trainingen zouden zo worden geregeld dat zijn studie HAVO/VWO niet in gevaar zou komen. Bovendien werd hem een financiële vergoeding in het vooruitzicht gesteld op het moment dat hij zestien zou worden. Vader Meeuwis zei echter nee tegen R.S.C. Anderlecht en ook Frans Bouwmeester adviseerde om niet op het aanbod in te gaan.

Wat moest een jongen van dertien nou toch in de wereldstad Brussel. Marcel blonk uit in het toernooi om het nationale kampioenschap voor provinciale jeugdselecties. Bondscoach Bert van Lingen was bijna lyrisch over hem. Hij sprak over een uitzonderlijk groot talent en riep hem zelfs uit tot de nieuwe Johan Cruijff. Leuk om te horen, maar als Marcel bij de A-junioren slecht speelde, kon hij opmerkingen verwachten als: ‘Ben jij nou die nieuwe Cruijff’? Marcel bleef bij Willem II en op 23 augustus 2000 debuteerde hij in de hoofdmacht in de bekerwedstrijd tegen Nijenrodes.

Zijn doorbraak leek aanstaande, maar de ziekte van Pfeiffer gooide roet in het eten. Het lukte Marcel niet om de hooggespannen verwachtingen bij de Tricolores waar te maken. Hij speelde in twee seizoenen slechts zeven officiële wedstrijden in het eerste. Marcel vertrok naar VVV Venlo, waar hij kon rekenen op meer speelminuten. Hij werd er aanvoerder en een belangrijke pion op het middenveld. Na VVV Venlo speelde hij achtereenvolgens nog voor: Roda JC, Borussia Mönchengladbach, Feyenoord, VVV Venlo en het Australische Melbourne Heart. In juli 2013 besloot hij te stoppen met voetbal. Zijn voetbalcarrière verliep anders dan “kenners” hadden verwacht. Maar het was er desondanks een waar menig betaalde voetballer jaloers op zou zijn!

Laatste nieuws