Oude doos: Hoe Hans Kraay mede ons shirt redde

Oude doos: Hoe Hans Kraay mede ons shirt redde

Aflevering 139: Hoe Hans Kraay mede ons shirt redde

Op 4 mei 1984 presenteerde VZS Ziektekostenverzekering zich bij Persclub Bourgondië in Tilburg als de nieuwe hoofdsponsor van Willem II. Het bedrag dat de nieuwe sponsor jaarlijks aan de club zou besteden, werd bij de presentatie angstvallig geheim gehouden. Willem II-voorzitter Wim Groels wilde wel kwijt, dat het totale pakket aan sponsorgelden in het seizoen 1984-1985 tussen de vier en de vijf ton lag (tussen 180.000 en 225.000 euro). Willem II kon een duwtje in de rug goed gebruiken, nu de club na degradatie een stapje terug moest doen op de betaald voetbal-ladder. Volgens VZS-directeur Ben Weustink had dat echter geen enkele invloed gehad op de sponsoractiviteiten van de ziektekostenverzekering.

Gastspreker bij de presentatie was oud-international Hans Kraay sr., die als directeur van het Bureau Sportsponsoring Nederland aanwezig was. In zijn toespraak gaf hij het Willem II-bestuur en de sponsor twee belangrijke adviezen mee. Allereerst pleitte hij voor een goed doordacht jeugdplan en voor een realistische kijk op de toekomst. “Breng Willem II weer terug naar de top, maar doe dat niet te overhaast. Geef de jeugd uit de eigen omgeving een kans.”

Zijn tweede advies had betrekking op het nieuwe shirt dat Willem II-secretaris Jan de Greef trots aan de aanwezigen toonde en waarin de Tricolores in het nieuwe seizoen zouden gaan spelen. Een shirt dat ontworpen was door Theo Glas en waarover de meningen behoorlijk verdeeld waren. Op het nieuwe shirt waren de verticale strepen teruggebracht tot een mager V-teken. Gelukkig kwam Kraay ook hierover met een welgemeend advies. Hij was van mening dat het shirt van Willem II zo bekend was, dat het niet zou moeten veranderen. In de verticale strepen was de club twee keer landskampioen geworden. De nieuwe sponsor bloosde een beetje bij de woorden van Kraay en heeft zich zijn advies blijkbaar ter harte genomen, want Willem II heeft - gelukkig - nooit in dat nieuwe shirt gespeeld!

Bericht delen