Oude doos / Geen felicitatie maar arrest

Oude doos / Geen felicitatie maar arrest

Aflevering 174. Geen felicitatie, maar twee dagen licht arrest

Voor Don van Riel kreeg de promotie van Willem II in 1965 een bittere bijsmaak. Op zondagmiddag 2 mei trad Willem II voor 25.000 toeschouwers (waaronder 7000 uit Tilburg) in het Olympisch stadion in Amsterdam aan tegen Blauw Wit. Via een verdiende 1-4 overwinning keerden de Tricolores weer terug in de Eredivisie. Een verheugende gebeurtenis en een fraaie beloning voor de weg die Willem II gevolgd had. De club had doelbewust het accent op de verjonging gelegd. En met succes dus. Een van die jonkies was Don van Riel. Zijn debuut in het eerste elftal had hij in het vorig seizoen gemaakt. Tegen Blauw Wit zat hij op de reservebank, maar na een kwartier kwam hij Toon van Orsouw vervangen.

Het werd een eervolle invalbeurt. Niet alleen toonde Don zich een uitstekende vervanger, maar hij had met een mooi doelpunt na een nog mooiere solo een groot aandeel in de overwinning. Rond negen uur arriveerde de bus met de spelers in Tilburg aan het Boerhaveplein. Tilburg bereidde de Tricolores een uitbundige triomftocht. In open wagens werden de spelers naar het Paleis Raadhuis gebracht. Later op de avond kwam het Willem II-gezelschap bijeen in hotel Riche om de promotie te vieren. Gaandeweg het feest werd soldaat Don van Riel zenuwachtig, want hij moest zich die zondagavond om 00.00 uur in Apeldoorn melden op de Koning Willem III kazerne waar hij gelegerd was. Hij riep de hulp in van voorzitter Dr. Schuerman en door diens bemiddeling mocht Don zich op maandagmorgen in Apeldoorn melden. Opgelucht kon hij nu het feest tot in de late uurtjes meemaken.

Op maandagmorgen ging hij met de trein van Tilburg naar Apeldoorn en vanaf het station te voet naar de kazerne. Daar sloot hij aan bij de rest van de manschappen. Bijna twee weken hoorde Don niets van zijn meerderen. Geen felicitatie, geen woord over de wedstrijd tegen Blauw Wit. Helemaal niets tot vrijdagmiddag 14 mei. Toen moest hij zich om 15.00 uur melden bij de eskadronscommandant. Eindelijk een felicitatie, dacht Don, maar daar wachtte hem een onaangename verrassing. Don was op maandagmorgen om 11.00 uur op de kazerne aangekomen. Dat was twee uur te laat, aldus de commandant. Don had volgens hem de trein van 06.59 uur uit Tilburg moeten nemen, dan was hij om 09.00 uur op de kazerne geweest.

De verbaasde Don kreeg voor straf twee dagen licht arrest met onmiddellijke ingang. Verplicht op het kazerneterrein blijven dus. En dat, terwijl voor Willem II op zondag 16 mei in stadion De Vliert in Den Bosch de belangrijke wedstrijd tegen Elinkwijk op het programma stond. WiIlem II en Elinkwijk promoveerden op grond van hun klasseringen allebei al naar de Eredivisie, maar traden tegen elkaar aan in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de eerste divisie. Op zondagmorgen 08.00 uur liep het licht arrest af en haastte Don zich met twee zware tassen (zijn militaire en zijn voetbaltas) te voet naar het station in Apeldoorn. Vandaar met de trein naar Den Bosch en vervolgens te voet de lange afstand naar stadion De Vliert. Daar bezweet aangekomen wachtte hem opnieuw een onaangename verrassing. Trainer Jaap van der Leck deelde hem mede, dat hij niet zou spelen, maar reserve was!

Archief Willem II

Laatste nieuws