Oude doos: eindelijk weer een clubhuis voor Willem II

Oude doos: eindelijk weer een clubhuis voor Willem II

In de periode 1935-1956 runde het echtpaar Dré en Fien Meulenbroek het clubhuis van Willem II. Zij zorgden voor een sfeer Willem II waardig. Daar kwam een eind aan, omdat het houten clubhuis in een vervallen staat verkeerde en moest worden afgebroken. Sindsdien moest Willem II het ruim vijfentwintig jaar zonder een centrum binnen de club stellen. Tot 2 november 1985. Die dag verrichtte de Tilburgse wethouder van sportzaken Jan Timmermans namelijk de openingsceremonie van het nieuwe Willem II-clubhuis.

Het clubhuis was gesitueerd op de grote parkeerplaats voor het stadion. Iedereen die het stadion bezocht, moest er omheen. Willem II had zelf het initiatief genomen voor de bouw. Een eigen onderkomen had hoge prioriteit, omdat daarmee de basis kon worden gelegd voor een nog beter functionerende vereniging. De leden kenden elkaar niet of nauwelijks door het gemis van een trefcentrum, een “bindmiddel” voor leden en supporters.

Tilburger en Willem II-supporter Noud Heerkens tekende het gebouw. Voor de bouw deed Willem II een beroep op de zogenaamde terugploegregeling, een experiment waarvoor langdurig werkloze bouwvakkers werden ingeschakeld. Van het Ministerie van Welzijn, Volkshuisvesting en Cultuur kreeg Willem II 100.000 gulden. De Nederlandse Sportfederatie sprong met 25.000 gulden bij. Voor de resterende 275.000 gulden die met de nieuwbouw gemoeid waren, sloot Willem II een lening af.

Het gebouw bevatte een bestuurskamer (amateurafdeling), een vergaderruimte, een ontspanningsgedeelte en een goed geoutilleerde keuken. Vanuit het gebouw werden ook snacks en dranken verkocht en er waren bovendien enkele loketten voor de kaartverkoop. De supportersclub was erg ingenomen met het gebouw, omdat er eindelijk vanuit een centraal punt activiteiten konden worden ontplooid. Bovendien had de supportersclub in het clubhuis een stand waar clubartikelen werden verkocht.

Het clubhuis was uiteraard tijdens het weekeinde open, maar ook op de andere dagen vanaf 16.30 uur. De exploitatie geschiedde door Willem II met behulp van eigen leden. Het nieuwe clubgebouw werd de zetel voor de amateurafdeling van Willem II en de supportersclub. De betaalde sector bleef verborgen binnen de stadionmuren. Willem II-voorzitter Wim Groels bood de heer Timmermans bij de opening drie flessen drank aan in de clubkleuren van Willem II. Het witte vocht bestond uit een fles melk. Bij de aanbieding kreeg Groels de lachers op zijn hand met de woorden:  “Bij risicovolle wedstrijden mag er in het stadion geen sterke drank geschonken worden. We zijn benieuwd wat U er van vindt als er dan melk gedronken moet worden”.

Laatste nieuws