Oude doos / De thuishaven van Willem II

Oude doos / De thuishaven van Willem II

Het eerste officiële terrein waar Willem II (dan nog Tilburgia geheten) in 1896 haar thuiswedstrijden speelt, is gelegen in de Piusstaat ter hoogte van de latere Koopvaardijstraat. Daar vindt op 27 september 1896 de eerste vriendschappelijke wedstrijd plaats tegen Brabantia uit Breda.

In 1897 speelt Tilburgia voor enkele maanden op een terrein aan de Spoorlaan. In datzelfde jaar wordt nog verhuisd naar de Bosscheweg waar een terrein naast bierbrouwerij “De Kroon” in gebruik wordt genomen. In 1902 probeert men te spelen op een veld in de Besterd, maar hier ondervindt men teveel hinder van boeren-buren die elke bal inpikken die op hun terrein komt. Voor aanvang van het seizoen 1903-1904 verandert men weer van terrein. Er wordt naar de Hoevenseweg getrokken waar bij de Voetbalweg een lap grond wordt gehuurd naast het café van Doorke Segers. Dit terrein wordt later weer ingehuurd met nog een stuk erbij. Het voetbalveld wordt verlegd, waardoor het terrein evenwijdig aan de Voetbalweg komt te liggen. Op 21 oktober 1906 wordt het nieuwe terrein met clubhuis en schutting officieel in gebruik genomen bij de wedstrijd Willem II – Wilhelmina. 

Zowel op voetbal- als op financieel gebied beleeft Willem II met name in de jaren 1913 tot en met 1918 in de Koningshoeven een gouden tijd. De laatste wedstrijd aldaar is een vriendschappelijk duel tegen Bredania op 27 januari 1924. Willem II verhuist dan naar haar nieuwe thuisbasis, het Tilburgsche Sportpark aan de Goirleseweg, waar stadgenoot NOAD al vanaf september 1920 speelt. Na een reeks afgelaste wedstrijden spelen de Tricolores op 9 maart 1924 tegen EVV Eindhoven hun eerste thuiswedstrijd in het Sportpark en winnen die met 6-2. Willem II mag van het bestuur van het Sportpark het grote voetbalterrein gebruiken voor voetbal en atletiek. In de jaren twintig en dertig worden op het Sportpark naast de reguliere sportevenementen tal van andere manifestaties gehouden: tentoonstellingen, bijenmarkten, paardensport, gymnastiekuitvoeringen enz. En Willem II en NOAD vechten er in competitieverband heel wat derby’s uit.

De oorlog brengt grote schade toe aan het Sportpark. De afrastering is vernield, de speel- en oefenvelden verkeren in een staat van achterstallig onderhoud. Het grootste deel van de houten staantribune is gesloopt en als brandhout gebruikt. Het Sportpark voldoet niet meer aan de eisen van die tijd. Wanneer na de Tweede Wereldoorlog in Nederland in korte tijd diverse sportcomplexen worden gebouwd, blijft Tilburg niet achter. Op 6 juni 1946 stemt de Tilburgse gemeenteraad in met het voorstel van B & W om over te gaan tot een grondige vernieuwing van het Sportpark. Op 15 augustus 1948 wordt de nieuwe accommodatie, het Gemeentelijk Sportpark aan de Goirleseweg, officieel geopend met een wedstrijd tussen een Tilburgs elftal (met daarin de Willem II’ers Toon Becx, Bert van Ierland en Janus Wagener) en het Surinaams elftal. Bij die feestelijke gelegenheid moeten de aanwezige bobo’s en andere notabelen nog plaatsnemen op de overdekte houten noodtribune met 1500 zitplaatsen. De geplande imposante stenen hoofdtribune met 2800 zitplaatsen wordt pas in 1957 voltooid. In dit stadion, dat voorzien is van een sintelbaan voor atletiek en dat plaats biedt aan 20.000 toeschouwers, viert Willem II triomfen en gaat het door diepe dalen.

De promotie naar de Eredivisie in 1979 is het sein om de gemeente Tilburg te benaderen over de mogelijkheden die een nieuw stadion zou bieden. In 1982 vindt er al een verbetering van het stadion plaats. Op zaterdag 27 november speelt Willem II namelijk thuis voor het eerst in het schijnsel van een lichtinstallatie en in het najaar van 1986 volgt een tweede verbetering met het overkappen van de vakken E en F tegenover de hoofdtribune. Het duurt echter tot 1993 voordat in het aloude Gemeen¬telijk Sportpark drie nieuwe tribunes worden gebouwd. De hoofdtribune en het daaraan vastzittende hoofdgebouw vallen aanvankelijk buiten de begroting. De beoogde renovatie van het hoofdgebouw blijkt veel duurder dan gedacht. De club moet bij de gemeente aankloppen. In januari 1994 besluit de gemeenteraad tot een financiële tegemoetkoming. Na de laatste competitiewedstrijd op 8 mei 1994 thuis tegen Ajax neemt de onttakeling van de oude hoofdtribune een aanvang. De officiële opening van het geheel vernieuwde voetbalpaleis, dat plaats biedt aan 14.700 toeschouwers, is op 31 mei 1995 door de burgemeester van Tilburg, Mr.G.Brokx. De naam van het stadion wordt: Willem II Stadion.

Vijf jaar later is het al tijd voor een grootscheepse verbouwing van het hoofdgebouw. Er komen zestien businessrooms en de horecaruimten worden groter. De verbouwing is in maart 2001 voltooid en het resultaat mag er zijn. Direct na de laatste competitiewedstrijd in mei 2001 wordt begonnen met de aanleg van een nieuwe grasmat met een extra drainagesysteem en veldverwarming. De club heeft dan een volwaardig stadion gekregen. Op 12 juli 2009 wordt het stadion officieel omgedoopt tot Koning Willem II stadion. Ook de zalen in het stadion krijgen die dag andere namen en worden officieel vernoemd naar bijzondere Willem II-iconen.
 

Laatste nieuws