Oude doos: De ClubCard, een primeur voor Willem II

Oude doos: De ClubCard, een primeur voor Willem II

In januari 1994 besloten alle Nederlandse betaald voetbalverenigingen om met ingang van het seizoen 1994-1995 over te gaan tot de invoering van de Club Card, het geesteskindje van de Stichting Cotass (Club Oriented Ticketing Authorisation System for Stadia). De Club Card moest de opvolger worden van de geflopte KNVB clubkaart. Willem II werd benaderd om als “proefkonijn” te fungeren voor de invoering. Dit vanwege het feit dat Willem II een middelgrote club was waar zich “gemiddelde problemen” zouden kunnen voordoen.

En zo kon het gebeuren, dat Willem II op 4 maart 1994 een landelijke primeur had. Op die dag reikte Rob van den Heuvel, bedrijfsleider bij Willem II, de eerste Club Card van Nederland uit. De heer A. van Loon uit Tilburg was de ontvanger en hij werd als zodanig als eerste geregistreerd in het Cotass-systeem. De Club Card, die veel weg had van een credit card, was twee jaar geldig en kostte afgehaald tien gulden en per post verstuurd twaalf gulden. Het experiment met de Club Card concentreerde zich op de thuiswedstrijden van Willem II tegen Feyenoord (20 maart 1994) en Ajax (8 mei 1994). De seizoenkaarthouders van Willem II werden nu tevens SeizoenClubCardhouder, met dezelfde rechten als een “gewone” Club Card-houder. Houders van een van beide kaarten kregen voorrang bij de verkoop van toegangskaarten. Dit om mensen zonder seizoenkaart ook de kans te geven om een toegangskaart te bemachtigen voor de topwedstrijden.

Club Card-houders konden bij een verkooppunt twee kaarten per Club Card kopen voor de wedstrijden tegen Feyenoord en Ajax. De Club Card was een praktisch hulpmiddel voor de consument om zich tijdig te voorzien van een goede plaats. Zonder seizoenkaart of Club Card was het onmogelijk om de voornoemde wedstrijden te bezoeken. Via het Cotass-systeem werden alle Club Card-houders geregistreerd. Zo kon ook aan mensen met een stadionverbod de toegang ontzegd worden. Het experiment slaagde. De kaartverkoop voor beide drukbezochte duels verliep zonder noemenswaardige problemen. Stichting Cotass maakte de balans op en kon tevreden zijn. Bij aanvang van het seizoen 1994-1995 werd de Club Card dan ook bij alle betaald voetbalverenigingen geïntroduceerd.

awda2
 Uitreiking van de eerste ClubCard (foto: archief Willem II)

 

Laatste nieuws