Openingsduel gaat verloren

Openingsduel gaat verloren

Willem II is er niet in geslaagd het seizoen 2020/2021 te starten met een overwinning. In Heerenveen hadden de Tricolores met combinatievoetbal geen antwoord op de snelle omschakeling en de spelhervatting van de thuisploeg waaruit Lucas Woudenberg en Paweł Bochniewicz scoorden: 2-0.

Waar de start van een nieuw seizoen meestal garant staat voor een handjevol nieuwe spelers in de opstelling, waren dat er ditmaal slechts twee: in het doel maakte Robbin Ruiter zijn officiële debuut voor Willem II en op de linksback-positie maakte Derrick Köhn zijn eerste minuten in de Nederlandse competitie.

Teenlengte
De Tricolores namen vanaf de aftrap het initiatief in handen. De eerste kansen in de wedstrijd waren derhalve ook voor de Tilburgers. Eerst nog belandde een schot van Vangelis Pavlidis in de handen van Heerenveen-keeper Erwin Mulder, niet veel later kwam Mats Köhlert een teenlengte te kort om een voorzet van Ché Nunnely binnen te glijden.

Omschakeling
Daarna gooide de thuisploeg de schroom van zich af en werd gevaarlijker. Arjen van der Heide dwong Ruiter tot een eerste redding. Diezelfde Van der Heide had ook een belangrijke bijdrage aan de openingstreffer van de Friezen die ontstond uit een snelle omschakeling in de 22e minuut. Lucas Woudenberg ontving op de helft van Willem II de bal, zette een combinatie op met Van der Heide, ontving de bal terug en passeerde Ruiter: 1-0. In het vervolg van de eerste helft bleef SC Heerenveen gevaarlijk met enkele snelle uitbraken en kwam Willem II niet verder dan een paar kleine kansjes voor Mats Köhlert, Görkem Saglam en Sebastian Holmén.

Buitenspel
Al snel in de tweede helft was Willem II dichtbij de gelijkmaker. Op aangeven van Saglam prikte Pavlidis raak maar helaas vanuit buitenspelpositie zodat die treffer niet op het scorebord verscheen. Ook twee vrije trappen van Mike Trésor op zo’n 30 meter van het doel leidden niet tot een doelpunt. Bij de eerste poging had doelman Mulder moeite de bal onder controle te krijgen en kwam Nunnely te laat om alsnog te scoren. Bij de tweede vrije trap zeilde de bal maar net rakelings langs het Friese doel.

Spelhervatting
Het uitzicht op een goed resultaat verdampte verder toen met nog een kwartier op de klok SC Heerenveen een vrije trap mocht nemen en Paweł Bochniewicz het luchtduel in het Tilburgse strafschopbied won en raak kopte: 2-0. In de slotfase moest doelman Ruiter nog tweemaal katachtig ingrijpen om erger te voorkomen. Ook met de jonge debutanten Wesley Spieringhs en Jasper Dahlhaus die in de slotfase in de ploeg kwamen veranderde er niets meer aan de stand.


Niederkorn
Willem II moet dus volgende week zondag thuis tegen Heracles Almelo op jacht naar de eerste competitiepunten, maar daar dacht gelegenheidsaanvoerder Holmén voor de camera van FOX Sports na afloop nog niet aan. ‘We hebben eerst naar deze wedstrijd toegewerkt en vanaf morgen richten we het vizier op het Europese treffer tegen Progrès Niederkorn.’ Dat duel in Luxemburg staat woensdag op het programma.

Toin Damen / Geert van Erven

Laatste nieuws