Op puntenjacht in Friesland

Op puntenjacht in Friesland

Onze selectie stapt na de mooie 2-0 overwinning tegen Heracles Almelo goed gehumeurd de bus in voor de verre uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Voor de thuisclub is het de tweede thuiswedstrijd in zes dagen. Afgelopen vrijdag werd tegen RKC Waalwijk met 1-1 gelijkgespeeld. Met een totaal van 35 punten kan de ploeg uit de Friese hoofdstad zich wel opmaken voor een nieuw seizoen op het hoogste niveau. 
 
Dat puntentotaal sleepte het elftal van interim-trainer Dennis Haar voor het grootste gedeelte voor de winterstop binnen. In het huidige kalenderjaar won Cambuur één keer met 2-1 in eigen huis van Fortuna Sittard en speelde het gelijk tegen Sparta, AZ, Heerenveen en RKC. 

Tegen Fortuna kwam Cambuur op achterstand, maar door twee goals van Tom Boere werd alsnog gewonnen. 

Selectie
Cambuur begon het Eredivisie-avontuur met bijna alle basisspelers die verantwoordelijk waren voor de promotie. Twee seizoenen op rij stond de ploeg bijna onafgebroken met grote voorsprong aan kop in de eerste divisie. Door het afbreken van de competitie (corona), was het genoodzaakt een jaar langer op het tweede niveau te spelen. Grootste aderlating was het vertrek van topscorer Robert Mühren naar FC Volendam. Opvallend is dat veel spelers in de selectie een verleden hebben bij FC Volendam of AZ.
 
Historie
De prestaties van Willem II in uitwedstrijden tegen SC Cambuur zijn buitengewoon goed. Maar liefst vier van de laatste vijf wedstrijden zijn in winst omgezet. Het vijfde duel eindigde in een gelijkspel. Het duel van 16 mei 1999 staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Door doelpunten van Tomas Galasek en Erwin Hermes, bereikten de Tilburgers onder leiding van trainer Co Adriaanse voor het eerst in hun bestaan Champions League voetbal. 


Breekijzers
Bij de thuisclub maakte Milan Smit afgelopen vrijdag tegen RKC Waalwijk zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. De 19-jarige spits maakte deel uit van de jeugdopleidingen van SC Heerenveen en FC Twente, voordat hij twee jaar geleden weer in Friesland ging voetballen. Trainer Dennis Haar haalde Smit enkele wedstrijden geleden bij gebrek aan spitsten over naar de eerste selectie. Kevin Hofland deed in Tilburg hetzelfde met de even oude Jelte Pal, die nog wacht op zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal.
 
Cambuur-stadion
Het huidige Cambuur Stadion dateert al uit 1936. Dertien jaar later zijn aan de hoofdtribune een drietal onoverdekte staantribunes toegevoegd. Na diverse aanpassingen in de jaren tachtig is het tijd voor een nieuw onderkomen. Na veel strubbelingen is de kogel door de kerk. Er komt een nieuw stadion aan de Westkant van de stad.

awd
 
Minuut stilte 
Ter nagedachtenis aan Jody Lukoki wordt voor de aftrap één minuut stilte gehouden en speelt Cambuur met rouwbanden. Lukoki speelde in het seizoen 2013/2014 in totaal 34 duels in het geel en blauw. Hij overleed maandag op 29-jarige leeftijd. 

ESPN Extra
Cambuur - Willem II wordt niet in z'n geheel op de reguliere ESPN-kanalen uitgezonden. Omdat in de laatste twee speelronden alle wedstrijden gelijktijdig plaatsvinden, is door ESPN de keuze gemaakt andere wedstrijden wel op de reguliere kanalen uit te zenden. Via ESPN Extra kan de wedstrijd live bekeken worden. Via het ESPN-schakelkanaal wordt continu tussen de verschillende wedstrijden geschakeld. 
 

Geert van Erven

Laatste nieuws