Ook Willem II kan koploper niet tackelen

Willem II is er, net als zeven andere eredivisionisten eerder, niet in geslaagd Feyenoord punten afhandig te maken. De Tricolores verloren in eigen huis met 0-2 van de Rotterdamse koploper.

Feyenoord kwam na het midweekse Europa Leagueduel tegen Fehnerbahçe in Istanboel zondag duidelijk voor een zuinige overwinning naar Tilburg. Dat bood Willem II, dat met Freek Heerkens in de basis voor Branco van den Boomen wat meer defensieve zekerheid had ingebouwd, de kans op een stuntje. Maar al na een kwartier moest het aan een inhaalrace beginnen. Een voorzet van Bilal Basacikoglu op rechts werd door Nicolai Jørgensen behendig achter het standbeen langs ingetikt: 0-1.

Kleine kansen

Willem II had daarvoor wat kleine kansen gekregen via Thom Haye en Fran Sol maar het ontbrak de thuisploeg daarbij aan wat geluk en scherpte. Pas nadat coach Erwin van de Looi zijn ploeg opzichtig naar voren dirigeerde werd de thuisploeg gevaarlijker. Het leidde vlak voor rust voor de beste kans op de gelijkmaker maar Haye kreeg in het strafschopgebied net te weinig tijd doeltreffend uit te halen. Zijn schot smoorde in de Rotterdamse verdediging.

Keerzijde

In de tweede helft zocht Willem II nadrukkelijker de aanval. Met name via de sterk spelende Jordy Croux stichtten de Tilburgers het nodige gevaar. Het leidde tot kansen voor onder meer Erik Falkenburg en Funso King Ojo. Met Bartholomew Ogbeche als verse vervangende kracht voor Haye (55e minuut) verstevigde Willem II de offensieve intenties, al had dat ook een keerzijde want de counters van Feyenoord werden steeds gevaarlijker.

In het slot

Een kwartier voor tijd gooide Feyenoord de wedstrijd in het slot. Renato Tapia, in het veld gekomen voor veteraan Dirk Kuyt, soleerde zich door de Tilburgse defensie en liet ook doelman Kostas Lamprou kansloos: 0-2. Willem II, met invallers Dico Koppers en Bruno Andrade voor respectievelijk Derrick Tshimanga en Funso King Ojo, perste er nog een slotoffensiefje uit maar doelpunten bleven verder uit.

Kous op kop

Het is een beetje het verhaal  van de seizoenstart van Willem II tot nu toe, vond trainer Erwin van de Looi. “We beginnen steeds goed aan een wedstrijd. Vandaag zochten we  gaandeweg ook wat beter de aanval door wat opportunistischer te spelen en de lange bal te hanteren. Wat er vooralsnog aan ontbreekt is het scoren. We zijn helaas niet effectief genoeg. En dan krijg je de kous op de kop, zoals dat heet. Er is nog zat werk aan de winkel, want de komende weken moeten er punten worden gehaald. Zo is het”, concludeerde de coach.