Onverdiende nederlaag tegen FC Groningen: 1-2
Enrico van den Elshout
Toin Damen

Willem II weet weer wat verliezen is. Na bijna twee maanden leden de Tricolores in het goed gevulde Koning Willem II stadion een 1-2 tegen FC Groningen. De gasten kwamen in de eerste helft via doelpunten van Django Warmerdam en Kaj Sierhuis op een 0-2 voorsprong. In de tweede helft bracht Marios Vrousai de spanning terug, maar daar bleef het helaas bij.

Met het nodige zelfvertrouwen stapten de Tricolores vanavond het veld van het Koning Willem II stadion op. Achtereenvolgende overwinningen op FC Emmen, NAC Breda, FC Twente en FC Utrecht waren daar de reden van. De basisopstelling was ten opzichte van afgelopen duel op één plaats gewijzigd. Alexander Isak kreeg zijn debuut in de basis ten koste van Vangelis Pavlidis. Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de eerder deze week op 59 jarige leeftijd overleden voormalig FC Groningen speler, scout en international, Jurrie Koolhof.

Spaarzame kansen

In de beginfase van de wedstrijd golfde het spel op en neer zonder dat beide teams er in slaagden om tot grote kansen te komen. Willem II was onrustig aan de bal en leed onnodig balverlies. Na een kwartier etaleerde Isak op het middenveld zijn klasse met een fraaie actie, waardoor hij alleen op keeper Sergio Padt kon afgaan. Met een fraaie redding hield die zijn doel schoon. De volgende grote kans ontstond na fraai met combinatiewerk van Daniel Crowley, waardoor hij Damil Dankerlui vrij voor Padt zette. De rechtsbuiten besloot om niet zelf op doel te schieten, maar de bal breed op de eveneens vrijstaande Isak te spelen. De pass was echter te hard, waardoor een goede kans op de openingstreffer verloren ging.

Achterstand

Uit het niets viel daarna plots de 0-1. Met een fraai afstandsschot schoot Warmerdam de bal in de rechter kruising. Willem II was de kluts kwijt, met als gevolg dat na matig verdedigen, Kaj Sierhuis de kans kreeg om de bal in de rechterhoek langs Wellenreuther te schuiven: 0-2. Op slag van rust kreeg Tapia de mogelijkheid om Willem II dichterbij te brengen, maar zijn kopbal ging een metertje naast het doel.

Aansluitingstreffer

Aan het begin van de tweede helft bracht coach Adrie Koster een aanvallende wissel in. Pavlidis kwam voor Thomas Meißner in het veld. Vanaf dat moment werd FC Groningen onder druk gezet. Al na tien minuten leverde dit resultaat op. Op het middenveld gaf Crowley een fraaie crossbal op de vrijstaande Vrousai. De buitenspeler schoot de bal met een fraaie curve in de verre hoek: 1-2. Na deze aansluitingstreffer ging Willem II op zoek naar de gelijkmaker.

Verwoede pogingen

Een diagonaal schot van Isak leek het doel in te gaan, maar met de grootste moeite slaagde Padt erin om de bal tot corner te verwerken. Ook een schuiver van Dankerlui, na een afgeslagen corner, ging naast het doel. Met nog tien minuten op de klok maakte Vrousai een fraaie actie, waarna zijn schot richting rechter kruising zweefde. Met een uiterste poging tikte Padt de bal tot corner. De gasten deden er alles aan om de overwinning over de streep te trekken en alle trucs werden daarbij uit de kast gehaald. Willem II deed zijn uiterste best om de gelijkmaker te forceren, maar slaagde hier ook na vijf minuten extra speeltijd helaas niet in.