'Ons rendement moet flink omhoog'
Geert van Erven

Zonder er bewust voor te kiezen stond de selectie van Willem II deze week woensdag voor de laatste keer op het trainingsveld. De sneeuw zette donderdag een streep door de afsluitende veldtraining. De velden naast het stadion en van het jeugdcomplex waren zo glad dat met de gezondheid van spelers uiteraard geen risico genomen werd. De spelers werkten daardoor in aanloop naar FC Eindhoven-thuis een krachtprogramma in de gym af, dat uitgebreider was dan gebruikelijk.

Ondanks het ontbreken van die laatste training kon al worden geconcludeerd dat Valentino Vermeulen nog niet wedstrijdfit is. Veel tijd heeft de verdediger vermoedelijk niet meer nodig om wel op de wedstrijdlijst te verschijnen. Wesley Spieringhs keert vrijdag wel terug in de wedstrijdselectie. Jesse Bosch had na de uitwedstrijd in Almere wat fysieke klachten. Zijn aanwezigheid is nog onzeker.

'Rendement moet flink omhoog'

Trainer Reinier Robbemond leed zondag voor het eerst sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer een nederlaag. Het resultaat kon Robbemond uiteraard niet bekoren. De manier waarop zijn ploeg naliet op voorsprong te komen en na de achterstand niet tot een gelijkmaker kwam, zat Robbemond dwars. ‘We creëren in de eerste helft minstens vier honderd procent scoringskansen, maar benutten er geen één. Almere komt daarna twee keer voor de goal en scoort de 1-0. In de tweede helft gaan ze op de counter spelen. Met die tactiek hadden we moeite en met schoten uit de tweede lijn of door de lange bal te spelen komen we nog in de buurt van de goal. De 1-1 valt uiteindelijk niet, waardoor we met lege handen staan. Dat zegt dat je om te winnen niet het meeste balbezit nodig hebt of het merendeel van de wedstrijd op de helft van de tegenstander moet zijn. Het draait om rendement en dat moet bij ons flink omhoog.’

robbemond

Wedstrijd killen

Als voorbeeld noemt Robbemond de uitwedstrijd tegen De Graafschap. ‘We scoren daar drie keer en krijgen geen goal tegen. Qua veldspel was het eigenlijk niet zo’n beste wedstrijd, maar we zetten de kansen wel om in goals en houden het achterin dicht. Dat geeft vertrouwen. In Almere laten we na om onszelf het goede gevoel van een voorsprong te geven. Dat voetbalt toch stukken fijner dan wanneer je op achterstand komt. Op voorsprong komen, een wedstrijd killen en niet meer uit handen geven. Daar moeten we naartoe.’

Willem II – FC Eindhoven begint vrijdag om 20.00 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie. ESPN zendt het duel niet rechtstreeks uit. Van minuut tot minuut op de hoogte blijven? Dat kan via Willem II Radio (JUKE) en het liveblog.