Negen Willem II'ers verliezen van De Graafschap

Willem II heeft met negen man verloren van De Graafschap. Het was duidelijk niet de middag van Willem II in Doetinchem. Toch hing er lange tijd een sensatie in de lucht, want de negen overgebleven Willem II-spelers (Atakan Akkaynak en Diego Palacios zagen rood) hielden tot de 89e minuut een 1-1 stand overeind. Daryl van Mieghem kreeg toen van de stadionomroeper de 2-1 op zijn naam, maar het was Fernando Lewis die ongelukkig zijn eigen doelman passeerde. Dat kon er ook nog wel bij.

In de eerste zes wedstrijden van het seizoen nam Willem II vaak direct vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en zat zo direct lekker in de wedstrijd. Dat lukte dit keer niet en de ploeg wist zich daar geen raad mee. ‘We begonnen niet goed aan de wedstrijd’, zo stak trainer Adrie Koster na afloop de hand in eigen boezem. Het zou de eerste helft ook niet meer goed komen.

Op scherp

Het resulteerde in overbodige overtredingen en frustratie, met vier gele kaarten als gevolg Voor elke verdediger van Willem II één, die zich daarmee geen misstap meer konden permitteren. Tot overmaat van ramp kreeg Akkaynak, die in de basis stond in de plaats van Elmo Lieftink, een rode kaart voorgeschoteld. Hij kreeg de prent na interventie vanuit Zeist waar de videoscheidsrechter de Duitser als schuldige aanwees bij een stevig duel. Er stonden toen pas twintig minuten op de klok.

Op de paal

Scheidsrechter Christiaan Bax had de kaarten amper opgeborgen toen hij Freek Heerkens op de bon slingerde voor een overtreding net buiten het strafschopgebied. Stef Nijland trapte de toegekende vrije trap feilloos raak: 1-0. Meer rampspoed diende zich aan toen niet veel later Palacios in het stafschopgebied aan de noodrem trok. Gelukkig voor Willem II schoot Erik Bakker de penalty die volgde op de paal. Het aluminium was Willem II overigens goed gezind, want het stond een Doetinchemse treffer in totaal driemaal in de weg.

Rampmiddag voor verdedigers

Trainer Adrie Koster gebruikte de rust om een dubbele wissel voor te bereiden. Jordy Croux en Damil Dankerlui werden vervangen door Driess Saddiki en Vurnon Anita. Saddiki toonde meteen zijn waarde door vier minuten na rust de gelijkmaker uit een corner van Daniel Crowley in te koppen: 1-1. Misschien was er ondanks de man minder situatie nog wel meer mogelijk, dachten de 550 meegereisde fans in het uitpuilende bezoekersvak. Die hoop verdween voor een groot deel toen 25 minuten voor tijd Palacios zijn tweede gele kaart kreeg en Willem II met negen man kwam te staan.

Koster: ‘Tegen beter weten in hoop je dan nog de 1-1 over de streep te kunnen trekken’. Dat de beslissende treffer uiteindelijk via een Willem II-verdediger achter Timon Wellenreuther in het doel belandde, paste helaas wel in het beeld van de middag.