Inkopper #2 / Slachtoffer van de oorlog

Inkopper #2 / Slachtoffer van de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de KNVB meer dan 2000 leden. Precies 75 jaar na de bevrijding publiceerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren op zijn website Sportgeschiedenis.nl een zoektool waarin gezocht kon worden naar omgekomen voetballers. Wie ‘Tilburg’ invoert krijgt slechts twee namen: A. Damen van voetbalclub Korvel en A.W. van Riel van SET. Geen Willem II’ers dus. Of zou Willem II-doelman Louis van der Aa er ook voor in aanmerking komen?

‘Als gevolg van het oorlogsgeweld heeft het Tilburgsche Willem II geen doden te betreuren’, berichtte de Sportkroniek op 15 augustus 1945. Vanwege de Arbeidseinsatz was een aantal leden weliswaar gedwongen te werk gesteld in Duitsland, maar die waren allen ‘behouden’ teruggekeerd. Daarom was er na de oorlog alleen materiële schade te betreuren. ‘Reeds tijdens de Duitsche bezetting werden de velden bedorven door te intensief gebruik’, aldus het bericht. ‘Voetbal-, handbal- en motorwedstrijden werden door de Germanen meerdere malen op één dag afgedraaid.’ Bovendien had de Tilburgse bevolking in de koude laatste oorlogswinter roofbouw gepleegd op het sportcomplex aan de Goirleseweg. De kleedkamer was gesloopt, ruim 600 bomen rondom het terrein waren gerooid en zelfs de houten leuningen van de staantribunes waren verwijderd om als brandhout te dienen.

Van der Aa
In de toenmalige berichtgeving ging men voorbij aan het overlijden van oud-speler Louis van der Aa. De doelman met zijn onafscheidelijke pet speelde in de jaren twintig en dertig 152 wedstrijden voor de Tricolores. Zijn naam is te vinden op de sokkel onder Jan van Roessel.

lvdaa

In de nadagen van zijn voetbalcarrière verliet Louis Willem II om te keepen voor het Bossche Wilhelmina. Op 21 mei 1944 overleed Louis in Den Bosch, op 44-jarige leeftijd. ‘Aan een longontsteking’, aldus Louis’ 94-jarige dochter Corrie van Andel in Tricolores Magazine van vorig jaar. ‘Vanwege de oorlog was er een gebrek aan medicijnen’, zei Corrie met spijt in haar stem. 

‘Slachtoffer van oorlog’
Bij Wilhelmina, dat in de oorlog uitkwam als ‘de Kanaries’ vanwege het verbod van de bezetter op de naam van de Koningin, werd de training afgelast voor een gezamenlijk rozenkransgebed voor de ziel van Louis. Of Louis van der Aa vanwege gebrek aan medicijnen beschouwd kan worden als ‘oorlogsslachtoffer’, is anno 2020 een interpretatiekwestie. Maar feit blijft wel dat hij ‘slachtoffer van oorlog’ was.  

Toin Damen / Archief Willem II

Laatste nieuws