Het mooiste shirt van het land!

Het shirt dat Willem II al voor de oprichting van het betaalde voetbal (1954) tot 1966 droeg is door de jury van het Eredivisie Shirt Festival verkozen tot hét mooiste Eredivisieshirt ooit! 

Donderdag werd bekend dat het shirt onder Willem II’ers al tot favoriet was gekozen. De jury, bestaande uit onder andere Willem II-supporter Frank Evenblij, FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen en Arno Kantelberg (hoofdredacteur Esquire, Men’s Health), was het daar roerend mee eens. Kantelberg: ‘Strepen zie je veel vaker op een voetbalshirt, maar nooit op deze manier, in een driekleur.’

Historie van hét shirt

Clubarchivaris Harrie Verhoeven over het winnende shirt: ‘Willem II dankt haar bekroonde shirt aan de Tilburgse fabrikantenfamilie Van den Bergh. Enkele familieleden studeren in het begin van de twintigste eeuw aan de Hogere Textielschool in Enschede. Daar speelt voetbalclub ‘Prinses Wilhelmina’ in rood-wit-blauwe shirts. De familieleden brengen dit shirt mee naar Tilburg. In het seizoen 1903-1904 treedt Willem II in de competitie het eerst aan in het rood-wit-blauw. Het shirt maakt sindsdien veel mee. Kampioenschappen, de eerste landstitel in 1916, degradaties en ook de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk en raadselachtig is dat Willem II in de gehele oorlogsperiode als enige club in de nationale en clubkleuren mag blijven spelen, nota bene onder een koninklijke naam! Tijdens de oorlog wint Willem II in 1944 de KNVB-beker.'

Negen banen en knoopjes

'In het prachtige shirt met de negen banen, knoopjes, rode kraag en de rode boord aan het eind van de mouw, wordt Willem II vervolgens landskampioen in 1952 en 1955. In ditzelfde shirt treedt Willem II in 1956 aan in de dan ingevoerde Eredivisie. In het mooiste shirt van Nederland spelen de Tricolores in 1963 tegen Manchester United voor het eerst een Europees toernooi. Tot en met 1966 speelt de trots van Tilburg in dit shirt, al heeft het al sinds 1960 geen knopen meer. Vanaf 1967 is de kraag rond. Hopelijk houden de Tricolores nog lang zoveel mogelijk de drie deugden in ere die zijn gesymboliseerd in de kleuren van het prachtige en nu dus bekroonde shirt: het rood van de liefde voor de club, het wit van de sportiviteit en het blauw van de clubtrouw!’, aldus Verhoeven. 

Vanaf nu in de webshop

Samen met kledingleverancier Robey Sportswear ontwikkelt Willem II momenteel Limited Edition-replica’s van het legendarische shirt. Via onze webshop is het maken van een pre-order van dit unieke shirt vanaf nu mogelijk. Het shirt wordt uitgebracht in de maten XS t/m 3XL. Klik hier om direct naar de webshop te gaan om jouw eigen retroshirt te bestellen. Ieder shirt wordt apart genummerd en is daardoor uniek. 

Bedankt!

Wij bedanken de Eredivisie voor dit mooie initiatief. Uiteraard bedanken we ook de jury en iedereen die op dit shirt, maar ook alle andere mooie Willem II-shirts, hebben gestemd! 

Bericht delen