Het lukt Willem II niet in Groningen

Wat Willem II zo goed lukt de laatste tijd in uitwedstrijden, lukte vandaag in Groningen niet. De Tilburgers zijn op vreemde bodem voor veel ploegen een lastig te nemen horde, maar daar was in het hoge Noorden geen moment sprake van. Willem II zat vanaf de aftrap niet lekker in de wedstrijd en kon daarom geen aanspraak maken op de punten. Kaj Sierhuis was met twee treffers de gevierde man bij de thuisclub: 2-0.

Willem II speelde een moeizame en matige wedstrijd in Groningen. Dat kwam niet alleen omdat de thuisclub de Tricolores meteen bij de keel greep, maar ook omdat er bij Willem II veel niet lukte. Het lukte Willem II ook niet om zich alsnog in de wedstrijd te knokken. Het mocht van geluk spreken dat de Groningers de Tilburgers al niet snel op achterstand zetten.

Openingsfase overleefd

De eerste tien minuten kreeg de thuisploeg een handvol kansen. Timon Wellenreuther hield zijn doel schoon bij schoten van Kaj Sierhuis en Joel Asoro. Na een kwartier ging de Groningse storm enigszins liggen, al bleef de thuisploeg het gevaarlijkst. Een fout van Ko Itakura, die zich de bal af liet snoepen door Vangelis Pavlidis leidde in de 30e minuut tot de grootste kans van Willem II, maar de inzet van de Griek ging naast. Ondanks het matige spel leken de Tricolores zonder kleerscheuren de rust te halen. Sierhuis stak daar een stokje voor en rondde in de 40e minuut een voorzet van Django Warmerdam succesvol af: 1-0. Dat leek de wake-up call die Willem II nodig had. In de door scheidsrechter Pol van Boekel toegevoegde extra minuut van de eerste helft liet Willem II eigenlijk zijn beste spel van de eerste helft zien, maar het leidde niet tot een doelkans.

Snel beslist

Trainer Adrie Koster bracht aan het begin van de tweede helft Jhonny Quiñonez voor Ché Nunnely binnen de lijnen, ongetwijfeld met als doel om daarmee de wedstrijd meer in handen te krijgen. Of dat ook zou zijn gelukt was binnen twee minuten eigenlijk al niet meer relevant omdat Sierhuis het strafschopgebied binnenliep en de bal hoog in de bovenhoek achter Wellenreuther ramde: 2-0. Met Quiñonez en later ook Bart Nieuwkoop en Paul Gladon binnen de lijnen, zij vervingen respectievelijk Driess Saddiki en Miquel Nelom, lukte het Willem II niet de wedstrijd alsnog te kantelen. Met alle goede bedoelingen ten spijt, lukte het de ploeg niet om gevaarlijk te worden voor het doel van Sergio Padt. Een schot van Gladon dat naast ging, was eigenlijk het enige wapenfeit van Willem II in de tweede helft, maar toen stond de klok al op 90 minuten.

Niet thuis

Adrie Koster gaf in de persconferentie na afloop van de wedstrijd aan het collectief aan Tilburgse zijde te hebben gemist. ‘Dat is onze sterkte, maar daarin gaven we vandaag niet thuis. We zaten eigenlijk geen moment in de wedstrijd en dan is een nederlaag het resultaat.’