Henk de Jonge overleden

Henk de Jonge overleden

Voormalig Willem II-trainer Henk de Jonge is op 74-jarige leeftijd overleden. Gedurende zijn voetballoopbaan was hij in twee periodes en verschillende functies betrokken bij Willem II. 

Henk begon in juli 1968 als jeugdtrainer bij de Tricolores. Begin jaren ’70 werd hij ook de rechterhand van trainer Jaap van der Leck. Nadat Van der Leck uit dienst trad, nam De Jonge het stokje als interim-trainer voor enkele wedstrijden over. 

In 1978 tekende Henk als hoofdtrainer een contract voor twee jaar. Onder zijn leiding kende Willem II succesvolle jaren. De club speelde al twaalf jaar onafgebroken in de eerste divisie, maar slaagde er op 29 juni 1979 via de nacompetitie in te promoveren naar de Eredivisie. In die uiterst spannende nacompetitie met FC Groningen, Fortuna SC en Telstar, dwong Henk met zijn team het Eredivisieschap af. 

Historische wedstrijd
De beslissende wedstrijd tegen Telstar staat in het collectieve geheugen van spelers en supporters gegrift. Doelpuntenmakers waren Clemens Bastiaansen, Dusan Cosic en de huidige algemeen directeur Martin van Geel. Van Geel over zijn oud-trainer: ‘Ik herinner me Henk als een jonge, ambitieuze, eigenzinnige trainer, die het accent tijdens zijn trainingen sterk legde op de fysieke conditie van de spelers. Voetbal was zijn leven.’

Henk de Jonge, met links Martin van Geel en Johan van Bijsterveld.

Na Willem II waren zijn twee laatste clubs SC Cambuur en NAC. Daarna verging het hem minder goed en bracht hij zijn tijd door in een psychiatrische instelling in Etten-Leur. Zo nu en dan kwam hij de laatste jaren, zittend in een rolstoel, naar wedstrijden van Willem II. Vaak bracht hij een foto of een krantenartikel mee, die hem herinnerden aan zijn succesvolle periode bij Willem II.

Wij wensen familie, vrienden en kennissen van Henk veel sterkte.

Voorafgaand aan Willem II – PEC Zwolle wordt ter nagedachtenis aan Henk de Jonge een minuut stilte in acht genomen. De spelers van Willem II dragen tijdens de wedstrijd rouwbanden. 

Willem II Archief

Laatste nieuws