Geslaagde theateravond over 120 jaar Willem II

Geslaagde theateravond over 120 jaar Willem II

Dinsdagavond was het dan zover. Dé theatershow over het 120-jarige bestaan van Willem II. Een show over sportieve pieken en dalen met anekdotes, humor, muziek en clubliefde.

Over clubliefde gesproken. Een ontroerend moment in de theatershow over 120 jaar Willem II, was het dankwoord van Tomáš Galásek aan alle mensen bij Willem II. De uit het voormalige Tsjecho-Slowakije afkomstige voetballer, die in de gouden jaren aan het eind van de vorige eeuw uitgroeide tot een spelbepalende topspeler, verklaarde voor een goed gevulde Tilburgse concertzaal zijn clubliefde. ‘De club was een mooie club voor mezelf’ zei Galásek, ‘de mensen gaven me een thuisgevoel’. De Tsjech verwoordde exact hetgeen de vele oudgedienden die een bijdrage leverden aan de show deelden. 


De theateravond werd afgetrapt met het clublied van Willem II, gezongen door Mario Veldman. (foto: Toin Damen)


'Groundsman' Ron de Graaf legt aan presentatrice Karin Bruers uit hoe de grasmat verzorgd wordt. (foto: Toin Damen)

DE KLASSIEKERS
De clubcoryfeeën vertelden over prachtige klassieke verhalen, daartoe aangemoedigd door presentatoren Karin Bruers en Walter Vermeer. Zoals het historische verhaal van Roger Rossmeisl over het feit dat Willem II haar tegenstanders voorafgaande aan een thuiswedstrijd altijd uitgebreid fêteerden waarbij de eigen spelers altijd minder in de watten werden gelegd, zodat met een ‘voorsprong’ aan de wedstrijd kon worden begonnen. Of het verhaal van clubicoon Peter Année (sinds 1942 lid) over Karel Lotsy (voorzitter van de KNVB), die tot ongenoegen van de duitsers, de loftrompet had afgestoken na de bekerwinst in 1944 over de clubkleuren van Willem II. De clubkleuren kwamen in meer verhalen terug, zoals bij Piet Visser die het Willem II-shirt het mooiste shirt van Nederland noemde.

DE GEHEIMEN
De kampioenschappen van 1952 en 1955 waren te danken aan een geweldige groep, voornamelijk uit de regio afkomstige voetballers en een zeer vakkundige trainer: Frantisek Fadrhonc, de eerste Tsjech bij Willem II. Minder bekend was het door Fadrhonc ontwikkelde spelsysteem ‘het magisch vierkant’ en het hieruit voortvloeiende ‘WM-systeem’, hieraan een belangrijke bijdrage leverden. 
Verrassend was dat Erwin van de Looi het systeem onmiddellijk herkende en meldde dat kennis van de systemen verplichte kost was voor toekomstige trainers. Van de Looi maakte overigens ook duidelijk dat Willem II dit jaar voor het linkerrijtje en dus voor de play-offs gaat. 


Bud Brocken en Cor Stolzenbach. (foto: Toin Damen)

TOPTALENT VAN GEEL
Dat Piet de Visser vanaf zijn jonge jeugd al een voorliefde had voor Willem II, wist de zaal niet. Evenmin dat zijn handtekening onder het contract leidde tot echtelijke ruzies, omdat hij fors moest inleveren op zijn salaris. Dat gebrek aan financiële middelen zorgde ervoor dat Jan Vioen, het jonge toptalent Martin van Geel aan Ajax moest verkopen om de salarissen van de andere spelers te kunnen betalen. 


Walter Vermeer (links) stelt vragen aan Martin van Geel en Piet de Visser. (foto: Toin Damen)

CLUBLIEFDE
Niet alleen de talrijke vrijwilligers, bestuurders en (oud)spelers toonden hun clubliefde voor Willem II, dat deed ook burgemeester Noordanus, die voor de aftrap aangaf niet met niets naar het theater gekomen te zijn. De burgemeester vertelde dat de betekenis van Willem II voor de stad zo groot is dat hij, samen met Willem II gaat investeren in verbetering van het stadion. Dat was heel goed nieuws voor directeur Berry van Gool, een belangrijke boodschap op een avond waarvan de opbrengst ten goed zal komen aan de Willem II Voetbalacademie, door Co Adriaanse geroemd als een van de beste van Nederland, en de stichting Willem II Betrokken, een stichting die verantwoordelijk is voor de maatschappelijke bijdrage van Willem II aan de stad.  


Jim van Fessem vertelt over de 26 kilometerloop die Co Adriaanse aan onder andere hem oplegde. (foto: Toin Damen)


Mariano Bombarda: 'Het spelen van Champions League met Willem II was ontzettend mooi.' (foto: Toin Damen)

Wij willen alle Willem II'ers, Theaters Tilburg, Aangenaam Evenementen, sponsoren ARAG Rechtsbijstand, PEP Business Creators, Censor 'voor de verandering', Q-promotions, Ad van Geloven, Scheepens en Fier Bemiddeling BV bedanken voor deze fantastische avond over de mooie 120-jarige historie van onze club!

Laatste nieuws