Gerard Wielaert neemt afscheid van Willem II
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven, Persburo van Eijndhoven

Gerard Wielaert neemt na zich jarenlang voor Willem II te hebben ingezet na dit seizoen afscheid. Wielaert (hoofd scouting) heeft de club laten weten zijn aflopende contract niet te willen verlengen. 

Wielaert (69) is sinds 2016 hoofd scouting. In verschillende periodes daarvoor was hij jeugdspeler en contractspeler. Na zijn spelerscarrière was hij ook jeugdtrainer, hoofd scouting en technisch manager. In totaal is Wielaert zo’n 30 jaar aan Willem II verbonden. 

Eerste contract

Zijn lange historie met de club begon voor hem al op 14-jarige leeftijd. ‘Omdat mijn vader beroepsmilitair was en in de Kromhoutkazerne gestationeerd werd, verhuisden wij met het hele gezin naar Tilburg. Mijn ouders meldden mij samen met mijn broer Bert bij Willem II aan. Dat kon in die tijd nog gewoon’, aldus Wielaert over zijn eerste contact met de club. De ontwikkeling van de jonge rechtspoot viel op, waardoor hij al op 16-jarige leeftijd onder het toeziend oog van de toenmalig trainer Jaap van der Leck zijn eerste contract tekende. Van der Leck werd in die tijd geassisteerd door Henk de Jonge en Jan Reker.

Afbeelding
wielaert

Maatschappelijke carrière

In 1972 vertrekt Wielaert op zijn 21ste naar FC Utrecht, dat hij na een seizoen verruilt voor SC Heerenveen. In Friesland slaat al in de voorbereiding op het seizoen het noodlot toe. Wielaert raakt dusdanig geblesseerd dat hij het profvoetbal uit zijn hoofd moest zetten. Bij Steenwijk en LONGA speelt hij nog enkele jaren op amateurbasis, terwijl hij daarnaast zijn maatschappelijke carrière vormgeeft. Wielaert: ‘Ik kreeg via sponsor Feenstra Verwarming een baan op de computerafdeling aangeboden en kon mij via cursussen verder ontwikkelen. Later werkte ik ook als softwaremanager bij HERAS in Oirschot.’ 

Terug naar Tilburg

Intussen is Wielaert vanaf 1987 als parttime jeugdtrainer bij Willem II teruggekeerd. In 1995 gaat hij samen met technisch directeur Martin van Geel als hoofd scouting aan de slag. Daarmee komt een einde aan zijn tijd bij HERAS, zodat hij zich fulltime op zijn nieuwe functie bij de Tricolores kan richten. In 2006 trekt hij de deur in Tilburg achter zich dicht. Hij is daarna onder andere internationaal scout bij FC Twente en technisch directeur bij Roda JC. Na de aanstelling van technisch directeur Joris Mathijsen in het voorjaar van 2016, keert ook Wielaert terug in het Koning Willem II stadion. 

Afbeelding
wielaert

30 jaar

Wielaert: ‘Bijna dertig jaar is Willem II dagelijks een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Uiteraard ook in de jaren dat ik niet direct aan Willem II verbonden was. Ik ben nu op een leeftijd en punt in mijn leven gekomen, dat ik me ook op andere zaken wil gaan richten. In al die jaren heb ik hoogtepunten, maar ook mindere periodes, van dichtbij meegemaakt. Ik ben met Willem II maar liefst vier van de vijf keer Europa in geweest en ook hebben we tweemaal de bekerfinale gehaald.  Daarnaast heb ik vele geweldige spelers in het rood-wit-blauw zien spelen. Dat zijn herinneringen die ik als Willem II’er altijd zal blijven koesteren. Ik stop als hoofd scouting, maar blijf uiteraard als supporter de club van dichtbij volgen.' 'Ik wil iedereen met wie ik in al die jaren samengewerkt heb ontzettend bedanken voor alle mooie momenten, het wederzijds respect en het harde werk om met Willem II continu vooruitgang te willen boeken. Voor nu ga ik ervan uit dat we het tij gaan keren en deze prachtige club in het jubileumseizoen kunnen behouden voor de Eredivisie. Want dat is waar Willem II thuishoort.’ Gerard, bedankt voor jouw jarenlange inzet voor de club. We zien je als supporter graag terug in het Koning Willem II stadion! 

Afbeelding
wielaert

Bericht delen