Fran Sol tekent bij Dynamo Kiev

Fran Sol verruilt Willem II per direct voor Dynamo Kiev. De Spaanse spits tekent bij de huidige Oekraïense nummer twee een contract tot de zomer van 2023. Dinsdagmiddag vloog Sol naar Kiev, waar hij woensdag medisch gekeurd werd. Na die doorstaan te hebben, kon de handtekening gezet worden. Na 2,5 seizoen bij Willem II komt er dus een einde aan een uiterst succesvolle periode voor Fran in Tilburg. 

Op 24 juni 2016 tekende Fran een driejarig contract in Tilburg. In zijn eerste wedstrijd, Willem II – Vitesse, deed hij meteen wat hij in de daarop volgende 87 officiële wedstrijden vele malen deed: scoren. In zijn eerste seizoen scoorde Francisco Sol Ortiz tienmaal in 31 wedstrijden. Daarmee gaf hij zijn visitekaartje in de Eredivisie af. Met zijn doelpunten en houding, zowel binnen als buiten de lijnen, veroverde hij de harten van de supporters. 

Emotioneel

Het seizoen 2017-2018 werd een zeer succesvol, maar ook zeer emotioneel seizoen voor Fran én zijn geliefde: Aida. Hij scoorde aan de lopende band totdat eind oktober een tumor in zijn testikel ontdekt werd. Een mokerslag. Met dat nog niet bekend gemaakte nieuws in zijn achterhoofd, besloot Fran de bekerwedstrijd tegen SC Heerenveen tóch te spelen. Hij scoorde eenmaal en hielp daarmee de Tricolores aan de overwinning, maar kort na die overwinning was van vreugde geen sprake meer. In de kleedkamer vertelde Fran het nieuws aan zijn teamgenoten. De verbijstering was enorm. 

Steunbetuigingen

De daaropvolgende wedstrijden tegen Ajax en AZ miste Fran, maar van daadwerkelijke afwezigheid was eigenlijk geen sprake. Bij de thuiswedstrijd tegen Ajax kwamen zijn teamgenoten met een boodschap op een T-shirt voor hem het veld op, scandeerde het thuispubliek zijn naam en werden in minuut negen (rugnummer 9) tientallen Spaanse vlaggen getoond. Fran zag het op TV, terwijl de rillingen over zijn lijf liepen. Bij de uitwedstrijd in Alkmaar besloot Fran zijn waardering voor de steun van de supporters te tonen door zelf ook vanuit het uitvak de wedstrijd te bekijken. Sneller dan verwacht stond Fran weer op het veld. Na een succesvolle operatie werd hij gezond verklaard en maakte Fran en iedereen die met hem en Aida meeleefde zich op voor zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Sparta. 

Goals, goals, goals

Sportief gezien werd het veelbewogen seizoen ook Fran zijn meest succesvolle seizoen. Zijn teller stond na 37 wedstrijden (competitie en beker) op 20 goals. Mede daardoor bereikte Willem II de halve finale van het bekertoernooi en werd de competitie afgesloten op de dertiende plek. Zijn hattrick in de memorabele wedstrijd tegen PSV (5-0) zal de geschiedenisboeken ingaan. In dat seizoen pakte Fran indirect een prijsje. De FOX Sports-documentaire ‘Galactico in Tilburg’, gemaakt door Joost van der Werf, werd verkozen tot FOX DOC van het jaar.

Fran Sol Junior

Ook dit seizoen draaide de Madrileense doelpuntenmachine op volle toeren. In 20 wedstrijden, waarvan drie bekerduels, wist Fran in de eerste seizoenshelft 17 keer het doel te vinden. Twee dagen voor zijn laatste wedstrijd (FC Emmen-uit) werd iets dat in oktober van 2017 onmogelijk leek, toch werkelijkheid: Fran en Aida werden de trotse ouders van hun zoon Fran Sol Junior. Een beter Kerstcadeau was niet denkbaar. 

In tweeëneenhalf seizoen speelde Fran 88 officiële wedstrijden voor Willem II, waarin hij tot 47 doelpunten kwam. 

Fran, bedankt voor alles dat je voor Willem II en Tilburg betekend hebt. Wij wensen jou, Aida en Fran Junior veel succes en geluk in Kiev!

Bericht delen