FOX DOC / In de voetsporen van Frenkie & Virgil
Fotografie door
Willem II Media / Joost van der Werf

Er is maar één club in de wereld die twee spelers heeft opgeleid die in de basis staan van de Ballon D’or verkiezing van 2019. Nummer twee Virgil van Dijk van Liverpool FC en nummer elf Frenkie de Jong van FC Barcelona. Beide spelers komen uit de jeugdopleiding van Willem II. 

Succesverhalen zijn mooi, maar worden versterkt door ook de andere kant te laten zien. Het is een utopie dat iedere getalenteerde voetballer de wereldtop zal bereiken. In Willem II’s FOX Sports-documentaire ‘In de voetsporen van Frenkie & Virgil’ brengt onze Tilburgse documentairemaker Joost van der Werf het verloop van verschillende carrières van voormalig jeugdspelers van Willem II in beeld. 

Verschillende routes

‘De succesverhalen van Frenkie en Virgil zijn bekend, maar er zijn ook jongens waarvan de uitkomst anders is dan in de jeugdopleiding gedacht werd. Zo kwamen we terecht bij Jeroen Lumu en Dani Koks’, aldus Van der Werf. ‘Het eerlijke en oprechte van Jeroen Lumu vind ik vertederend. Hij slaat niet om zich heen, maar kijkt recht in de spiegel. Het verhaal van Dani Koks is weer heel anders. Het was mooi om, succesvol of niet, deze verschillende routes in woord en beeld te brengen.’  

In de documentaire komen naast deze vier spelers, ook de onderscheidende visie van de jeugdopleiding, een nieuwe accommodatie voor de voetbalacademie, technisch directeur Joris Mathijsen en talent Rick Zuijderwijk aan bod. Kortom, genoeg ingrediënten voor een interessant verhaal.Frenkie & Virgil

Van der Werf: ‘De gedachte om een verhaal te maken met zowel Frenkie de Jong als Virgil van Dijk, maakte me enthousiast. Als dat dan uiteindelijk ook lukt, dan ben je apentrots. Frenkie en Virgil kunnen geen fantastische carrière in het eerste van Willem II overleggen, dus de bereidheid om mee te werken was een grote vraag. Beiden kijken met zoveel vreugde terug op hun jeugdjaren in Tilburg, dat ze meteen “Ja” zeiden. Wat mij het meest bij zal blijven is dat Frenkie en Virgil twee hele sympathieke en toegankelijke jongens zijn met nog steeds een rood-wit-blauw hartje.’ 

Lumu en Koks

Maar net zo trots ben ik op Jeroen Lumu en Dani Koks die mij hun verhaal verteld hebben. Zonder hen was het geheel velen malen minder geweest. Met Joris, Bastiaan (Riemersma, red.) en Rick heb ik het wat naar deze tijd proberen te trekken. En Robby Hendriks (coördinator Willem II Voetbalacademie, red). was van grote waarde. Zowel als vraagbaak, kennisbank, organisator en als tussenpersoon. Zonder hem was dit nooit mogelijk geweest.

‘In de voetsporen van Frenkie & Virgil’ laat zien dat een carrière afhankelijk is van veel facetten. Talent alleen is niet voldoende. Discipline, een plan, je achtergrond en in bepaalde mate geluk zijn van grote invloed.

De première van de FOX Sports-documentaire is zondag 12 april om 20.30 uur op FOX Sports 1. Abonnees van KPN kunnen de documentaire op het open kanaal van FOX Sports (kanaal 14) ook zien. 

Bericht delen