EK Voetbal voor vrouwen veelbelovend begonnen

EK Voetbal voor vrouwen veelbelovend begonnen

Het zal de ware voetballiefhebber niet zijn ontgaan; het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen is begonnen.

In de aanloop naar dit EK is er al veel gespeculeerd over de kansen van de Oranjevrouwen. Zowel coach Sarina Wiegman als captain Mandy van den Berg was in interviews voorzichtig optimistisch, met name vanwege de op papier redelijk zware loting met Noorwegen, Denemarken en België als tegenstandsters in de poulefase. Afgelopen zondag trapte de Oranje vrouwen af tegen Noorwegen, dat op de FIFA ranglijst een plaatsje hoger staat dan het Nederlandse team.

AANTREKKELIJK
Vrouwenvoetbal zit in de lift. Vele verenigingen – zowel amateur- als profclubs – zien het aantal meiden dat zich aanmeldt bij de club toenemen. Tijdens de oefenwedstrijd van Willem II tegen Uno Animo bestond de line-up vrijwel uitsluitend uit jonge meiden. De toch wel aansprekende resultaten van de Oranje Leeuwinnen heeft daar zeker mee te maken. Maar dat is zeker niet de enige reden. In de afgelopen jaren heeft het vrouwenvoetbal in kwalitatief opzicht grote stappen gezet, in technisch en tactisch opzicht. Het spel is duidelijk aantrekkelijker geworden en daarmee is de belangstelling evenredig toegenomen.

UITVERKOCHT
Het EK lijkt qua bezoekersaantallen nu al een succes. In de zes speelsteden is de belangstelling voor de verschillende wedstrijden groot. Of het nu gaat om speelstad Enschede, Utrecht, Breda, Rotterdam, Doetinchem of Tilburg, in alle steden zijn de stadions redelijk tot goed gevuld. Voor de poulewedstrijden van de Oranje-equipe zijn zelfs geen kaarten meer verkrijgbaar. “Uitverkocht” prijkt op de voorgevels van De Galgenwaard, Het Kasteel en het Koning Willem II stadion. Voor de andere duels zijn nog kaarten te bestellen, dat kan via de website van WEURO2017.

In het Koning Willem II stadion staan uiterst aantrekkelijke wedstrijden gepland. De belangrijkste Europese voetbalnaties spelen in Tilburg. Het programma in de poulefase is gestart met een duel tussen Frankrijk tegen IJsland (1-0) en krijgt vrijdag een vervolg met de wedstrijd tussen de Europees en wereldkampioen Duitsland en Italië en wordt afgesloten met de wedstrijd Portugal – Engeland. Tussendoor vindt op 24 juli, Roze Maandag, de kraker Nederland versus Europees debutant België plaats.

HOOPVOLLE START
Afgelopen zondag speelde Nederland het openingsduel tegen concurrent Noorwegen. De 1-0 overwinning van de Oranje Leeuwinnen was niet alleen verdiend, maar biedt ook perspectief  voor de komende poulewedstrijden en de mogelijke kwartfinale. Het aanvallend ingestelde elftal zette een puike wedstrijd neer in een kolkend, oranjegekleurd Galgenwaard. Met wat meer geluk had de uitslag hoger kunnen uitvallen. Het duel van de Oranje-dames toonde aan dat het vrouwenvoetbal de kindervoetbalschoenen is ontgroeid. En nu maar afwachten hoe ver het team van coach Wiegman gaat komen op dit EK. In een voorgaande editie bereikte Oranje knap de halve finale. Een kwartfinale lijkt na de overwinning op Noorwegen in ieder geval in het verschiet te liggen. Het wederom behalen van de halve finale zou prachtig zijn. (JH)

Laatste nieuws