Eeuwviering aan de Goirleseweg
Auteur
Roger Rossmeisl
Fotografie door
WIllem II Archief

De thuiswedstrijd van aanstaande vrijdag zal bij Willem II in het teken staan van de viering van een ‘centennial’. Komend weekend spelen de Tricolores namelijk precies een eeuw aan de Goirleseweg. De allereerste wedstrijd, in het toenmalig Roomsch Katholiek Tilburgsch Sportpark, vond plaats op 9 maart 1924. EVV Eindhoven werd destijds met een klinkende 6-2 verslagen. Het prachtige toeval wil dat ook aanstaande vrijdag, 8 maart 2024, de tegenstander FC Eindhoven is.

Van 1906 tot 1924 speelde Willem II aan de Voetbalweg in de wijk Koningshoeven. Aanleiding voor de verhuizing naar Tillburg-Zuid was de aanleg van de Piushaven in 1923. Het water van het nieuw aangelegde Wilhelminakanaal stuwde het grondwater onder de nabijgelegen velden van Willem II dermate omhoog dat voetballen amper meer mogelijk was. Als alternatief diende zich het in 1920 aangelegde Roomsch Katholiek Tilburgsch Sportpark aan. Nadat stadsgenoten NOAD en RKTVV het eerder hadden geprobeerd aan de Goirleseweg was het de beurt aan Willem II om het Sportpark als nieuwe thuishaven te omarmen. Met succes, kan een eeuw later worden geconcludeerd.

Openingsbal
Op zondag 9 maart 1924 trapten de Tricolores, toen nog ‘Nationalen’ genoemd vanwege het rood-wit-blauw, voor het eerst af aan de Goirleseweg. Ongeveer 6.500 toeschouwers waren getuige van de scoringsdrift van Harrie Leijnen. Tegen Eindhoven (toen nog EVV) tekende hij na twintig minuten aan voor de allereerste treffer in het huidige Koning Willem II Stadion. Kort daarna maakte Leijnen ook zijn tweede, gevolgd door een derde Tilburgse treffer van ‘good old’ Jos van Son, de spits die Willem II in 1916 naar het landskampioenschap had geschoten. Vlak voor rust maakte Leijnen het Tilburgse feest compleet met zijn derde van de middag: 4-0. Na de pauze deed Eindhoven nog wat terug door twee keer te scoren. Leijnen en Van Son bouwden de score uit met hun respectievelijk vierde en tweede doelpunt. Het doelpuntrijke openingsbal eindigde uiteindelijk in 6-2, een uitslag waar ook komende vrijdag voor getekend zal worden.

Nazaten
De centennialviering zal worden bijgewoond door enkele nazaten van Harrie Leijnen. In het aanstaande Tricolores Magazine zal meer te lezen zijn over deze historische eerste wedstrijd aan de Goirleseweg.

Bericht delen