De volgende halte: Het Kasteel

De volgende halte: Het Kasteel

Het Kasteel, de thuishaven van Sparta Rotterdam, is vanmiddag de volgende halte van Willem II. Sparta speelt al sinds 1916, het jaar van Willem II’s eerste kampioenschap, op deze thuishaven in de Rotterdamse wijk Spangen. Vroeger stond hier een kasteel. De architect die het Sparta-stadion bouwde gaf een deel van zijn bouwwerk de vorm van een kasteel om die herinnering te bewaren. Bij de laatste verbouwing in 1999 bleef het gebouw met de twee torentjes behouden.
 
Zowel Sparta als Willem II behaalde in 2021 uit acht wedstrijden vijf punten. Sparta speelde twee keer gelijk. In eigen huis met 0-0 tegen FC Twente en in Den Haag met 1-1 tegen ADO. De uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard eindigde in een 0-1 overwinning.  Op de ranglijst staat de ploeg van trainer Henk Fraser op een twaalfde plaats met negen punten meer dan Willem II. Bovendien heeft Sparta nog een inhaalwedstrijd in Venlo tegoed uit het sneeuwweekend.

    Ws W G V P Ds
12. Sparta R'dam 22 6 5 11 23 32-38
16. Willem II 23 3 5 15 14 25-54

George Mourad
De laatste uitoverwinning dateert van 6 maart 2009. Willem II-spits George Mourad scoorde in de 74e minuut de enige treffer in de wedstrijd. Daarna is het duel in de Eredivisie nog drie keer gespeeld. Eén keer eindigde het in een 2-2 gelijkspel. De overige twee wedstrijden won Sparta Rotterdam 2-1 en 1-0. 

George Mourad, matchwinner in Rotterdam in 2009

Lastige wedstrijd
Sparta-middenvelder Deroy Duarte spreekt op de Sparta-website over een lastige wedstrijd. ‘Willem II is een ploeg met veel beweging, creativiteit en goede buitenspelers. Wel hebben ze veel te verliezen, maar ze zullen alles geven voor een goed resultaat.’ Toch verwacht hij dat Sparta de wedstrijd wint wanneer ze hoog druk zetten, veel bewegen en diepte maken.

Speelwijze
Sparta heeft met spelers als Abdou Harroui, Sven Mijnans en Reda Kharchouch veel aanvallend ingestelde spelers in de selectie. Toch heeft het in de regel moeite met het spelen in een kleine ruimte. De ploeg hangt liever iets achterover om er vervolgens met messcherpe counters uit te komen. Dit kan verklaren waarom maar liefst veertien van de 23 punten buiten Rotterdam zijn behaald. Van de elf thuiswedstrijden gingen er zes verloren, speelde het drie keer gelijk en bleven de drie punten tweemaal op Het Kasteel.

Lennart Thy is met negen Eredivisiegoals Sparta's topscoorder. Een daarvan scoorde hij in Tilburg. 

Terug op het oude nest
Deze week werd duidelijk dat Aleksandar Rankovic volgend seizoen als assistent terugkeert bij Sparta. Hij volgt Gérard de Nooijer op, die heeft aangegeven zijn carrière elders te willen voortzetten. Rankovic vertrok afgelopen zomer van Sparta naar ADO Den Haag om hoofdtrainer te worden.

Het duel begint om 12.15 uur en staat onder leiding van Kevin Blom. Martin Pérez is de VAR. De wedstrijd is live te zien op ESPN 3. Heb jij een voorspellende gave? Zet met TOTO in op Sparta - Willem II. Speel bewust, 18+. 

Toin Damen, Geert van Erven

Laatste nieuws