De derby laatste thuiswedstrijd van 2022
Guido Holman
Toin Damen / Geert van Erven

Voor Willem II staan er tot het kerstreces nog twee wedstrijden op het programma. Volgende week vrijdag in Doetinchem tegen De Graafschap en zondag in het uitverkochte eigen huis tegen NAC Breda.

De resultaten van NAC vallen ronduit tegen. Met vijf overwinningen, drie gelijke spelen en acht nederlagen staat de Bredase ploeg op de vijftiende plaats. Lang niet genoeg om op het eind van het seizoen mee te kunnen doen in de play-offs voor een ticket naar de Eredivisie. Deze derby is voor NAC de negende uitwedstrijd van het seizoen. Bij FC Dordrecht en Roda JC is de volle winst behaald, de wedstrijd in Doetinchem tegen De Graafschap eindigde in een gelijkspel.

Verdediging

NAC-trainer Robert Molenaar heeft in verdedigend opzicht een puzzel te leggen. Stef de Wijs, Fabio Di Michele en Danny Bakker zijn door blessures afwezig. Rowan Besselink heeft in een wedstrijd van O21 een rode kaart opgelopen en is ook niet speelgerechtigd voor wedstrijden van het eerste elftal. Daar tegenover staat dat Moreno Rutten en Luc Marijnissen weer fit zijn.

Oefenwedstrijd

Tijdens de korte competitiebreak heeft NAC Breda geoefend tegen KV Mechelen. De Bredase ploeg speelde vooral in de tweede helft een goede wedstrijd, maar verloor toch met 2-0. De Mechelaars scoorden in de eerste helft uit een teruggelegde vrije trap en een penalty.

Historie

In de Eredivisie troffen beide ploegen elkaar voor het eerst op 2 december 1956 in Breda. De gastheren wonnen het duel met 2-1. Op 26 maart 1961 wist Willem II voor de eerste keer in de Eredivisie van NAC te winnen. In eigen huis werd met 1-0 aan het langste eind getrokken. Het laatste Eredivisie-duel tussen beide ploegen ligt bij iedereen beter in het geheugen. Op 20 januari 2019 bleef de volle winst in Tilburg. Het was de eerste wedstrijd van Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis in het rood-wit-blauwe shirt. Beide Grieken vielen na rust in. Nadat Pol Llonch in de eerste helft had gescoord, zorgde Vrousai in blessuretijd op aangeven van Pavlidis voor de beslissing: 2-0.