Dag 5: Willem II verslaat Hibernian in slotfase

Op de laatste dag van het verblijf in Portugal heeft Willem II een oefenzege geboekt op Hibernian FC. De ploeg uit Edinburgh kwam kort na de rust op voorsprong (0-1), maar werd in het laatste halfuur op drie tegentreffers getrakteerd: 3-1. Mo El Hankouri en Ismail Azzaoui hadden een groot aandeel in de overwinning.

Trainer Erwin van de Looi had voor nieuwelingen Damil Dankerlui en Giliano Wijnaldum een basisplaats in petto. Dankerlui maakte uiteindelijk, evenals Freek Heerkens, de negentig minuten vol. 

Drie kansen
Willem II begon sterk aan de wedstrijd. Door ‘de bal het werk’ te laten doen werd het spel snel van links naar rechts verplaatst en trachtten de Tricolores met geduld gevaarlijk te worden. Dat leidde in het eerste kwart van de wedstrijd tot doelpogingen van Ben Rienstra (schot naast), Mo El Hankouri (schot tegen keeper) en Fran Sol, die niet in de gaten leek te hebben dat een lage en harde voorzet van Kostas Tsimikas via zijn hak Hibernian-doelman Ofir Marciano bijna verraste. 

Hibernian groeit
De Schotse ploeg, gecoacht door Neil Lennon die met Celtic vele successen boekte, kwam halverwege de eerste helft meer in het spel voor. Vooral Simon Murray en Oli Shaw zorgden voor gevaar, maar het merendeel van de doelpogingen werden vanwege buitenspel terecht afgevlagd of eindigden bij doelman Mattijs Branderhorst. Toch werd de aanvalsdrift van ‘The Hibs’ met een doelpunt beloond. Kort na de rust mocht middenvelder John McGinn te gemakkelijk voorzetten, waardoor het voor de sterk spelende Simon Murray een koud kunstje was op de bal binnen te tikken: 0-1. 

Wake-up call
De vroege tegentreffer bleek voor Willem II een wake-up call om het tij te keren tegen een opponent waarvan zeker niet verloren hoefde te worden. Sol en El Hankouri hadden de Tricolores binnen het uur weer op gelijke hoogte kunnen brengen, maar vonden keeper Marciano op hun pad. De verdiende gelijkmaker bleef niet lang uit. Op voor hem karakteristieke wijze stuurde Ismail Azzaoui zijn tegenstander het bos in, haalde de achterlijn en zette voor. El Hankouri ontving de bal op de vijfmeterlijn, koos een hoek en schoot laag in de rechterhoek binnen: 1-1. Ben Rienstra leek twee minuten later de score te verdubbelen, maar raakte de paal.

mo
Mo El Hankouri schiet de gelijkmaker binnen (fotografie: Toin Damen)

Weer El Hankouri
In de 75ste minuut waren het wederom Azzaoui en El Hankouri die een hoofdrol opeisten. Azzaoui zette de Feyenoord-huurling met een steekpass vrij voor de keeper, waarna El Hankouri’s knal onhoudbaar tegen de touwen vloog: 2-1.

Verdiende overwinning
Drie minuten later beloonde Azzaoui zichzelf door de derde Tilburgse goal voor zijn rekening te nemen. Een schot van Ben Rienstra werd door Marciano gepareerd, maar in de rebound was hij kansloos op het schot van de Belg: 3-1. Hibernian raakte in de slotfase ook nog de paal, maar wist niet te voorkomen dat Willem II met een terechte overwinning aan de haal zou gaan. 

Beloning
Met de winst op de huidige nummer 4 van Schotland belonen de Tricolores zichzelf na een week waarin hard getraind is en daarnaast ook teambuilding centraal stond. Zaterdagochtend vliegt Willem II terug naar Nederland, waar na het weekend de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, en de wedstrijd van zondag 21 januari tegen FC Groningen, hervat wordt.

Laatste nieuws