Column: Terugkeer van een meesterscout

Dit seizoen zien we hem weer regelmatig op de tribune bij Willem II. Sinds de komst van Adrie Koster is ook meesterscout Piet de Visser weer terug op het oude nest. Ook op het veld is zijn signatuur zichtbaar. De 19-jarige Ecuadoraan Diego Palacios, naar Willem II gekomen op advies van De Visser, speelt vanaf de dag dat hij arriveerde in Tilburg onafgebroken in de basis. 

In het afgelopen competitieloze weekend bladerde ik nog eens door de biografie van Piet de Visser, 'Voetbal als medicijn' van Willem Vissers. Met voorin een mooie handgeschreven boodschap van Piet: ‘Veel leesplezier en laten we nog eens nagenieten van 1987, onze promotie! Groet, Piet’. Het boek beschrijft hoe het voetbal Piet de Visser op de been houdt en hoe hij met het enthousiasme van een schooljongen de wereld bereist, op zoek naar talenten.

Daar is niets te veel over gezegd. Een paar jaar geleden wilden we Piet interviewen voor het boek John Feskens, d’n Beitel. In zijn jaren als trainer van Willem II was John Feskens een van zijn sleutelspelers. Op een ochtend belden we hem voor een afspraak. ‘Met De Visser’, klonk het slaperig aan de andere kant. ‘Ik ben in Rio, het is hier vier uur ‘s nachts.’ Daarna, enthousiast: ‘John Feskens? Die heb ik jaren getraind! Bel me over een maand terug, ik vlieg hierna door naar Uruguay.' 

In gedachten zagen we Piet in zijn pyjama op de rand van het bed zitten. Een paar maanden later werd de Feskens-biografie gepresenteerd in d'n Beitel. Piet de Visser was als een van de hoofdgasten uitgenodigd. Lang was het echter onzeker of hij erbij kon zijn. Die ochtend zou hij op Schiphol landen, terug van een zoveelste voetbaltrip. Maar omdat hij naar eigen zeggen toch geen last had van jetlags, kon Jan Vioen hem oppikken om mee te rijden naar de boekpresentatie.

Eenmaal aanwezig was aan niets te merken dat Piet, geboortejaar 1934, zojuist twaalf uur in het vliegtuig had gezeten. Bevlogen als altijd sprak hij over John Feskens als zijn motor op het middenveld. ‘Gisteren was ik nog bij een jeugdtoernooi in Ecuador’, bekende hij toen we hem bedankten voor zijn komst. Misschien wel om Diego Palacios voor het eerst aan het werk te zien.     
    
Ross
 

Laatste nieuws