Column: Sambavoetbal

Column: Sambavoetbal

Het WK van 1970 was het magnum opus van Edson Arantes do Nascimento. Onder zijn voetbalnaam Pelé won hij zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Hij scoorde meer dan 1200 doelpunten in een carrière die ruim 15 jaar duurde. De meeste voor Santos, maar ook in zijn nadagen bij New York Cosmos wist hij het net nog makkelijk te vinden. 

Met Brazilië veroverde Pelé wereldtitels in 1958 en 1962. In Mexico voltooide hij zijn trilogie. Op zijn vierde WK scoorde De Zwarte Parel vier keer, waaronder de openingstreffer in de met 4-1 gewonnen finale tegen Italië. Door die overwinning legde Brazilië definitief beslag op de Jules Rimet-beker.
 
Badend in het zweet schrikt doelman Ed de Goeij nog wel eens wakker van Cláudio Ibrahim Vaz Leal, beter bekend als Branco. Op een snikhete julimiddag in 1994 joeg hij een vrije trap tegen de touwen in de Cotton Bowl in Dallas. In de kwartfinale van het WK hielden Nederland en Brazilië elkaar in evenwicht. Na rust waren De Goddelijke Kanaries op een 2-0 voorsprong gekomen, maar Dennis Bergkamp en Aron Winter trokken de stand gelijk. Tien minuten voor tijd mocht Brazilië een vrije trap nemen op 25 meter van het doel. Linksback Branco was eigenlijk geen vaste basisklant bij de Seleção, maar hij ontpopte zich als een specialist bij uitstek. De Goeij had het nakijken en Oranje kon naar huis. Brazilië won het toernooi na penalty’s in een bloedeloze finale tegen Italië. Branco benutte een pingel. 
 
Natuurlijk bestaat er een wereld van verschil tussen de Copacabana en het Tilburgse Stadsstrand. Toch belooft het een swingend seizoen te worden met 'Pele' van Anholt en 'Branco' van den Boomen in het Koning Willem II Stadion. En anders hebben we altijd Bruno Fernandes Andrade de Brito nog.

Laatste nieuws