Column: ’n boompje opzetten

Column: 'n boompje opzetten

De laatste serieuze aanval van een klein groepje ‘bekende’ Nederlanders uit de Amsterdamse grachtengordel, die in no time van ‘Zwarte Piet’ ’n soort ondermijnende splijtzwam van onze maatschappij hebben gemaakt, is nog ver voor de grenzen van Dokkum, door in Beerenburg ondergedompelde oh zo taaitaaie Friezen afgeslagen. 

Als jullie dit lezen heeft de Sint dit intolerante landje alweer geschrokken verlaten, op weg naar wat wij hier in Tilburg noemen: het land van Sol. Terwijl zijn pieten nog bezig zijn de laatste trossen los te gooien, staat de eerste de beste protserige Kerstman alweer Kerstbomen te verkopen. Wéér ‘n andere, prijst ‘n boek aan dat nou weer nèt nìet geschikt is voor onder de kerstboom. Zo gaat de jacht op onze eventuele kerstgratificatie of dertiende maand nog wel even onverminderd door! 

Ach ja, Kerstbomen! Je hebt ze in alle soorten en maten en komt ze overal tegen. Je vindt ze zelfs ook in het Nederlandse voetbal. Neem nou bijvoorbeeld de zo verguisde voetbalpyramide, die toch echt meer ‘n gedrocht van ‘n kerstboom is, dan dan dat hij op een Egyptische pyramide lijkt. Of de ‘kerstboom-opstelling’. Deze formatie wordt ook wel een 4-3-2-1-opstelling genoemd, en lijkt daardoor qua vorm op die van een kerstboom. 

Co Adriaanse was ooit de bedenker hiervan, en voerde van 1997 tot in 2000 als trainer een strak bewind bij onze club. Hij was door zijn manier van laten spelen en de daaruit voortvloeiende successen één van de meest geliefde oefenmeesters bij de aanhang van de Tricolores, maar zijn aanpak leverde hem buiten onze stadsgrenzen de bijnaam ‘de Tiran’ op. 

In amper twee jaar tijd bouwde hij met het toenmalig technisch platform, de Tricolores om van een potentiële degradatiekandidaat tot ‘n Champions League-club. Met in zijn fraai opgezette rijk geschakeerde kerstboom schitterende glinsterende ballen als: Arno Arts, Sami Hyypiä, Joris Mathijsen, Raymond Victoria, Tomáš Galásek, Mariano Bombarda, Adil Ramzi, etc. Als liefhebber van het aanvallende spel, denk ik nog vaak terug aan het ons toen gebodene. 

Afgelopen zaterdag werd ik onverwachts verrast door onze Tricolores. Hoewel resultaten behaald in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, moeten we met dezelfde instelling en aanvallende speelwijze, NAC vrijdag kunnen verslaan!    

Sooike
 

Laatste nieuws