Column: Mousa gaat voor wereldgoud

Het lijkt een eeuwigheid geleden. Als 18-jarige speelde Mousa Dembélé een jaar in Tilburg. Met 10 doelpunten in 39 officiële wedstrijden hield hij Willem II zowat in zijn eentje in de Eredivisie. Snel, sterk en balvaardig, de klasse droop er toen al vanaf. 
 
In Tilburg leerden we hem kennen als Moussa Dembélé. Tegenwoordig gaat hij als Mousa door het leven, met één s. Toen hij zijn paspoort moest verlengen ging de dienstdoende ambtenaar de fout in. Mousa liet het maar zo. Zijn mooiste doelpunt in Willem II-dienst scoorde de jongeling tegen RBC Roosendaal (video). Kracht, souplesse en een fenomenale balbehandeling vloeiden samen tot een volmaakte symbiose waarbij hij en passant de gevreesde mandekker José Fortes Rodriguez tot een volstrekte figurant degradeerde. 


 
AZ pikte hem op en via Fulham kwam hij bij Tottenham Hotspur terecht. Twaalf jaar na zijn Tilburgse triomftocht is Mousa Sidi Yaya Dembélé uitgegroeid tot een internationale topper. De Belg kan zomaar een hoofdrol spelen op het komende WK, want de Rode Duivels behoren tot de favorieten. Volgens Eric Gerets is er sprake van een totale mislukking als België de halve finale niet haalt. Toe maar. Zo’n uitspraak getuigt van een bijna Nederlandse hoogmoed. 
 
Momenteel kampt Dembélé met een enkelblessure, maar als hij fit is gloort een basisplaats in Rusland. Zijn directe concurrent op het Belgische middenveld is Axel Witsel. Die verdient tegenwoordig goud geld in de Chinese competitie, maar als international is hij uit beeld geraakt. Dembélé heeft net een ijzersterk seizoen achter de rug in Londen, dus bondscoach Roberto Martinez weet wat hij aan hem heeft. 
 
Nederland mist voor de tweede achtereenvolgende keer een eindronde. Geen Oranje-gekte dus deze zomer. Reden genoeg voor Willem II-fans om de verrichtingen van ons voormalige koningskind nauwlettend in de gaten te houden. De Rode Duivels trappen op 18 juni af tegen Panama. Hup Mousa, België Boven!
 
Cor Siertol
 

Laatste nieuws